Aanpak drugsgebruik in tbs-sector Derde voortgangsrapportage over het Plan van Aanpak TBS naar de Tweede Kamer

Nieuwsbericht | 16-09-2008

Staatssecretaris Albayrak vindt het gebruik van harddrugs door tbs-gestelden onacceptabel en wil een strengere aanpak van de invoer en het gebruik van verdovende middelen in forensisch psychiatrische centra (fpc's).

Om de verslaving aan te pakken wordt met voorrang een speciaal zorgprogramma voor verslaafde tbs-gestelden ontwikkeld. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak in de brief die zij met de derde voortgangsrapportage over het Plan van Aanpak TBS naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoek naar het beleid op het gebied van middelengebruik en verslaving in de toont aan dat door tbs-gestelden verdovende middelen, waaronder in sommige gevallen ook harddrugs, worden gebruikt. Een uniform beleid met betrekking tot controle en sancties ontbreekt. Omdat het onderzoek geen harde cijfers over de omvang van het gebruik door tbs-gestelden, laat de staatssecretaris dit nader onderzoeken.

Naar aanleiding van het rapport heeft de staatssecretaris alle instellingen verzocht om uiterlijk 15 oktober een plan te presenteren, waarin wordt aangegeven op welke wijze de controle en opsporing van drugsgebruik worden aangepakt. Ook heeft de staatssecretaris de Inspectie voor de Sanctietoepassing verzocht om in de reguliere doorlichtingsonderzoeken van de fpc's te rapporteren over de aanpak van het middelengebruik.

Meer informatie


* Aanbiedingsbrief Tweede Kamer Derde voortgangsrapportage TBS16-09-2008 | pdf-document, 60 KB

Zie het origineel

* Derde Voortgangsrapportage: Plan van aanpak Terbeschikkingstelling en Forensische zorg in strafrechtelijk kader16-09-2008 | pdf-document, 0.12 MB

* Strengere aanpak van middelengebruik in tbs-sector
* Tbs (terbeschikkingstelling)