Ministerie van Defensie

16-09-2008 14:00

MILITAIR CEREMONIEEL TIJDENS PRINSJESDAG

Koningin Beatrix opende vandaag in een zonnig Den Haag de Staten-Generaal met het uitspreken van de troonrede. De koninklijke rijtoer naar het Binnenhof ging traditiegetrouw gepaard met veel militair ceremonieel.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima vergezelden de koningin in de door acht paarden getrokken Gouden Koets op weg naar de Ridderzaal. De kroonprins droeg het bijzondere ceremoniële tenue van de Koninklijke Luchtmacht in de rang van commodore.

Prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien zaten in de gala-glasberliner. Voor de koetsen met de koninklijke familie reden nog twee rijtuigen met daarin onder anderen de ceremoniemeester, de grootmeesteres en de grootmeester. Ere-escortes van onder meer de cavalerie, de marechaussee en een erecompagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers begeleidden de rijtuigen. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso voerde de stoet muzikaal aan.

Honderden militairen van alle krijgsmachtdelen stonden langs de route opgesteld. Ook op het Binnenhof was de krijgsmacht paraat met erewachten afkomstig van diverse eenheden. Militairen van het Korps Mariniers met Vaandel en Vaandelwacht vormden de erewacht voor de Ridderzaal. Een batterij van de Gele Rijders vuurde vanaf het vertrek van de koningin bij Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer traditiegetrouw elke minuut een saluutschot af op het Haagse Malieveld.

De meeste militairen stonden vandaag aangetreden in het zogenoemde Dagelijjks Tenue, maar een aantal detachementen was gekleed in het Ceremonieel Tenue. Deze uniformen zijn een verwijzing naar de Nederlandse krijgsgeschiedenis. De ceremoniële tenuen worden gedragen tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals Prinsjesdag.

De koningin stond in haar troonrede stil bij de Nederlandse militairen in conflictgebieden. Over Defensie sprak de vorstin de volgende woorden: âOm de veiligheidstaken goed te kunnen uitvoeren wordt geïnvesteerd in materieel en personeel. De aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan en andere conflictgebieden bevestigd dat onze solidariteit de landsgrenzen overstijgt. Voor de zware taak die zij vaak met gevaar voor eigen leven vervullen, verdienen zij niet-aflatende waardering. Wij denken aan hen die vielen en aan hun nabestaanden.â

Voor de volledige troonrede bezoek de Prinsjesdagwebsite