Gemeente Laren


Speeltuintjes en trapveldjes krijgen opknapbeurt

Bewoners worden betrokken bij inrichting

Wanneer in het voorjaar 2009 de Larense jeugd weer de straat opzoekt als speelterrein, zullen de speeltuintjes en trapveldjes er - na een grondige renovatiebeurt - verzorgd bijliggen. De meeste speeltoestellen zijn aan het eind van hun levensduur en met het oog op de veiligheid worden zij bijna allemaal vervangen. Ook de goaltjes van de trapveldjes zullen vernieuwd worden.

De buurtbewoners worden betrokken bij de herinrichting van de speelvoorzieningen. De renovatieplannen zijn vastgelegd in de nota Speels Laren, die in juni door de gemeenteraad werd aangenomen. Wethouder Maria Klingenberg is blij met dit besluit: "Kinderen hebben recht op hun eigen speelplek en we waken er dan ook voor dat de kwaliteit van de speelplaatsen gewaarborgd blijft."

Ook Patriek Kerkhoff, wethouder maatschappelijke zorg vindt het belangrijk, omdat de Larense jeugd behoefte heeft aan buitenspelen, bewegen en plezier maken. Het sterk vergrijzende Laren moet ook aan de jeugd de nodige ruimte en voorzieningen bieden.

De nota Speels Laren besteedt aandacht aan de eisen die gesteld kunnen worden aan een goede speelomgeving voor kinderen. Kinderen beperken zich niet tot een speeltuintje, in hun beleving is de hele woonomgeving geschikt om te spelen. Er moet dan ook aandacht zijn voor de routes van en naar de speeltuintjes, de ondergrond en andere veiligheidsaspecten.

De huidige locaties van de speeltuintjes blijven gehandhaafd. In de nieuwe wijk Postiljon zal ook speelruimte voor de jeugd worden gecreëerd. Verder is binnen het historische Laren nauwelijks ruimte voor nieuwe speelplaatsen.

Er zal keuze gemaakt worden voor duurzame materialen, die goed tegen het Hollandse weer bestand zijn: metaal, kunststof, milieuvriendelijk hardhout of geïmpregneerd hout, die bovendien moeilijk ontvlambaar.

Voor de ondergrond zal gekeken worden naar valdempend kunstgras, boomschors of zand.

Er is ook oog voor afwisseling: schommelen, klimmen, glijden, wiebelen en balanceren, maar ook experimenteren, doen alsof en ontmoeten. Liefst moeten er verschillende spelaanleidingen in één toestel te vinden zijn. Er zullen minimaal drie speeltoestellen per speelplaats beschikbaar zijn. Per speelplaats wordt de (leeftijds)doelgroep vastgesteld.

Buurtbewoners zullen betrokken worden bij de renovatie. Per speeltuintje zullen twee schetsontwerpen gemaakt worden. Deze worden voorgelegd aan bewoners en gebruikers. Suggesties worden overwogen, maar wel getoetst aan de mogelijkheden op financieel gebied en veiligheidsvoorschriften. De inrichtingsplannen worden aan alle bewoners in een straal van 300 meter om de speelplaats toegestuurd. Het inrichtingsplan waarnaar de voorkeur uitgaat zal dan worden uitgevoerd.