Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vier Nederlandse alfa-gamma-onderzoekers krijgen prestigieuze Europese beurs

16 september 2008

ERC Advanced Grants Social Sciences and Humanities bekendgemaakt.

Nederland scoort goed in de Europese competitie voor sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. De European Research Council (ERC) heeft vier van de 44 Advanced Grants toegekend aan Nederlanders. Twee onderzoekers kregen eerder de NWO-Spinozapremie. Een maand geleden scoorde Nederland ook al goed in het domein 'Physical Sciences and Engineering'.

De European Research Council biedt financiering voor excellente onderzoekers, die grensverleggend onderzoek willen verrichten. Selectie van voorstellen vindt plaats door middel van peer review. De evaluatiepanels voor de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen bekeken in totaal 404 voorstellen. Uiteindelijk werden 44 voorstellen beloond met een beurs. De meeste winnaars komen uit Groot-Brittannië (10) en Frankrijk (8). Nederland eindigt net na Duitsland (5 winnaars) op de vierde plaats.

Nederland gaat ervandoor met negen procent van de prijzen, terwijl Nederland bij de indieners met vier procent was vertegenwoordigd. De winnende Nederlandse onderzoekers worden beloond met een subsidie ongeveer 2,5 miljoen euro.

Winnende onderzoekers verbonden aan een Nederlandse instelling: 1. Dorret Boomsma, Vrije Universiteit (Spinoza 2001), 'Genetics of Mental Illness'.
Nieuwsbericht
Persoonlijke pagina
2. Pieter Muysken, Radboud Universiteit Nijmegen (Spinoza 1998), 'Language contact and historical linguistics'
Nieuwsbericht
Persoonlijke pagina
3. Victor Lamme, Universiteit van Amsterdam, 'A New Definition of Consciousness'
Nieuwsbericht
4. Harry Timmermans, Technische Unversituit Eindhoven, 'Design and Decision Support Systems in Architecture and Urban Planning' Nieuwsbericht
Persoonlijke pagina

De ERC Advanced Grant is één van de twee subsidievormen van het programma ERC Ideas. De andere subsidie is de Starting Investigator Grant. NWO (www.nwo.nl/erc) en SenterNovem
(www.senternovem.nl/eglideas) zijn het nationale contactpunt voor Nederlandse aanvragers van een ERC-beurs. NWO en SenterNovem helpen de onderzoekers met hun aanvragen. NWO publiceerde eerder een overzicht van de Nederlandse winnaars van een Starting Investigator Grant en de Advanced Grants voor het domein Physical Sciences and Engineering. Inmiddels is de nieuwe aanvraagronde voor Starting Investigator Grants gestart.

..............................

Noot voor de pers,