Waterschappen vragen aandacht voor financiering dijken

16/09/2008 15:03

Unie Van Waterschappen

WATERSCHAPPEN VRAGEN AANDACHT VOOR FINANCIERING DIJKEN

Geen plannen na een ramp, maar plannen ter voorkoming van een ramp. In de troonrede wordt aangekondigd dat het kabinet dit uitgangspunt van de Deltacommissie uitwerkt in een Deltawet. De waterschappen juichen de voortvarendheid waarmee het kabinet het rapport van de commissie oppakt, toe. Helaas ontbreken nog twee zaken in de begroting: de concrete uitwerking van de plannen van de Deltacommissie inclusief de financiering daarvan. Maar vooral ontbreekt de financiering van de bestaande afspraken voor de middellange termijn.

De waterschappen brengen hun expertise graag in bij het ontwerp van de Nieuwe Deltawet die het kabinet op korte termijn wil opstellen. Zij zijn immers de regionale waterautoriteit en de uitvoerders van deze plannen.

Volgens de Unie van Waterschappen moeten nu eerst alle dijken op orde worden gebracht. De waterschappen werken hier hard aan maar vanaf 2012 is hier door het Rijk onvoldoende geld voor gereserveerd.

De waterschappen pleiten er voor de bestaande afspraken over het op orde krijgen van onze waterkeringen op korte termijn voortvarend aan te pakken. De waterschappen wijzen daarbij naar het huidige Hoogwaterbeschermingprogramma. Daarin staat dat van een derde van de dijken onbekend is of zij voldoen aan de huidige normen. Op dit moment wordt in een vervolgonderzoek opnieuw getoetst welke dijken hieraan voldoen. In 2011 zijn de resultaten daarvan beschikbaar. Naar verwachting leidt dit tot nieuwe verbeteringswerken.

DELTACOMMISSIE

De waterschappen vinden het jammer dat er in de begroting zelf geen aandacht is voor het recent uitgebracht advies van de Deltacommissie. Duidelijkheid hierover en over de financiën dient er nu snel te komen. De urgentie van de klimaatproblemen vraagt daarom.

De uitwerking van het advies van de Deltacommissie en de financiële gevolgen van de plannen moeten dan ook in het Nationale Waterplan verder worden geconcretiseerd.

De waterschappen zijn als regionale waterautoriteit bereid hun expertise op alle gebieden van investeringen, uitvoering en organisatie in te brengen in de ministeriële Stuurgroep Deltacommissie onder leiding van de minister-president. De waterschappen beheren namelijk ruim 90% van de waterkeringen langs de kust, IJsselmeer en de grote rivieren.






Noot voor de redactie:



Waterschap Zuiderzeeland