Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wijkaanpak, inburgering en woningbouw: werk in uitvoering

16-09-2008

Nu alle charters voor de 40 aandachtswijken tussen Rijk en de 18 gemeenten zijn getekend, staat de wijkaanpak volgend jaar in het teken van de uitvoering van de wijkactieplannen. Met die plannen wil het kabinet in maximaal 10 jaar de leefbaarheid in de aandachtswijken verbeteren. Bij de uitvoering van de plannen zal de betrokkenheid van de bewoners worden vergroot. Ook zullen externe partners bij de wijkaanpak worden betrokken en de verkokering worden doorbroken. Het kabinet wil daarmee, samen met de gemeenten, vaart in de uitvoering houden, zodat bewoners snel de eerste resultaten zullen merken. fragment uit video


* Download deze video


Zie het origineel

+ Video voor Apple Quicktime Player Video | 16092008 | mp4, 2.02, 3.6 MB

+ Video voor Windows Media Player Video | 16092008 | wmv, 2.02, 3.5 MB

+ Video voor mobiel gebruik Video | 16092008 | 3gp, 2.02, 1.6 MB

Voor deze ambities stelt minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie deze kabinetsperiode 300 miljoen euro extra beschikbaar. Voor 2009 gaat het om 58,5 miljoen euro voor de medefinanciering van de wijkactieplannen. De 31 grote gemeenten (G31), waaronder de 18 met aandachtswijken, kunnen rekenen op 25 miljoen euro voor bewonersbudgetten. Daarnaast is 2 miljoen euro beschikbaar voor het behoud van markante en waardevolle gebouwen. Met een preventiebudget van 60 miljoen euro voor 2009 en 2010 wil het kabinet voorkomen dat elders nieuwe probleemwijken ontstaan.

De betrokkenheid van bewoners en het doorbreken van de verkokering acht het kabinet cruciaal voor het slagen van de wijkenaanpak. Door het toekennen van budgetten voor bewonersinitiatieven, aan de G31, kunnen plannen worden uitgevoerd die de bewoners belangrijk vinden voor hun wijk. Het ministerie voor WWI en de gemeenten starten dit najaar een campagne die bewoners hierover informeert. Het Rijk start verder een zevental experimenten samen met gemeenten en lokale partijen om hardnekkige problemen aan te pakken. De eerste tussentijdse resultaten worden eind 2009 verwacht. De voortgang van de wijkenaanpak en de bewonersbetrokkenheid wordt door een brede mix aan instrumenten gevolgd. Een nieuw ontwikkelde Leefbarometer gaat voor alle bewoonde gebieden in Nederland de leefbaarheid in kaart brengen

Integratie en inburgering
De inburgering en de integratie van nieuwe Nederlanders blijft één van de belangrijkste vraagstukken voor de samenleving. Het begint met een goede inburgering. Wie in Nederland een toekomst op wil bouwen, moet voldoende kennis hebben van de taal en de samenleving. Toch zijn er nog 500.000 Nederlanders van niet-westerse herkomst die de taal echter onvoldoende beheersen om actief deel te nemen.

Ook hier zet het kabinet in op een betere uitvoering. Met het Deltaplan Inburgering streeft het kabinet ernaar meer mensen in te burgeren en hen beter in te burgeren in 2009. Geen eenvoudige opgave, gelet op de opgelopen achterstanden in 2007 bij de uitvoering van de Wet inburgering. Gemeenten moeten alles op alles zetten om de vertragingen in te lopen.

Zelf heeft het kabinet ook maatregelen genomen. Voorstellen tot vereenvoudiging van de Wet inburgering zijn inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer. Verder worden de bestaande budgetten voor inburgering, educatie en reïntegratie met ingang van 1 januari 2009 gebundeld in één participatiebudget. Gemeenten krijgen daarmee meer mogelijkheden om de participatie van inburgeraars te versterken via een gecombineerde inzet van maatregelen.

De campagne Het begint met taal die in de zomer van 2008 is gestart, krijgt in het najaar een vervolg. Met de campagne wil het kabinet het belang van inburgering en het beheersen van de Nederlandse taal onder de aandacht brengen. Het vervolg van de campagne is vooral gericht op de werving van taalcoaches. Doel is dat er de komende drie jaar 10.000 taalcoaches bijkomen. Deze vrijwilligers helpen de inburgeraars een handje bij het leren van de taal en maken hen wegwijs in de samenleving.

Het kabinet streeft ernaar dat in 2009 40% van de inburgeringsprogramma's duaal is. Dat betekent dat de inburgering wordt gecombineerd met een stage, een baan of vrijwilligerswerk. Daarnaast is er aandacht voor een betere afstemming van het onderwijs op het niveau van de cursisten. Beide maatregelen moeten er voor zorgen dat het slagingspercentage voor het inburgeringsexamen omhoog gaat naar 70% in 2012.

In de begroting voor 2009 wordt 90 miljoen extra uitgetrokken voor het Deltaplan Inburgering. Daarvan is 48 miljoen bestemd voor extra inburgeringstrajecten, 25 miljoen voor het stimuleren van de duale trajecten en17 miljoen voor kwaliteitsverbetering van de inburgering, onder meer via de inzet van taalcoaches.

Op het terrein van integratie vragen een aantal problemen om een specifieke aanpak. Dit zijn onder meer de disproportionele overlast en criminaliteit door Antilliaanse- en Marokkaans-Nederlandse jongeren, de aanpak van eergerelateerd geweld in sommige migrantengroeperingen, racisme en discriminatie. In 2009 werkt het kabinet samen met gemeenten de aanbevelingen van de Taskforce Antilliaanse Nederlanders uit. In 2009 start eveneens de uitvoering van het plan van aanpak voor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. Het plan van aanpak zal eind 2008 worden gepresenteerd.

Ook zal per 1 januari 2009 in elke gemeente een antidiscriminatieloket worden ingericht om ervoor te zorgen dat de drempel om discriminatie te melden zo laag mogelijk wordt.

Wonen en energiebesparing
Voor de mensen met lage inkomens voert het kabinet een beleid om de woonlasten zo laag mogelijk te houden. Ook in 2009 zullen de huren met niet meer dan het inflatiepercentage worden verhoogd. Door de sterk stijgende energieprijzen vormen de uitgaven voor energie een steeds groter aandeel van de woonlasten. Het kabinet helpt dat tegen te gaan door energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Voor de komende jaren streeft het kabinet ernaar dat er gemiddeld 80.000 83.000 woningen per jaar worden gebouwd. Het Kabinet ondersteunt de uitvoerende partijen onder meer met financiële bijdragen en de inzet van aanjaagteams. Er is niet alleen vraag naar voldoende woningen, maar ook naar de juiste soort woningen op de juiste plek. De regionale verschillen in de vraag nemen sterk toe. Het kabinet wil samenhangende afspraken maken over woningbouw, bedrijventerreinen, groengebieden, verkeer en vervoer, de wateropgave en de benodigde milieumaatregelen, voor de periode 2010-2020, gedifferentieerd naar de behoefte in de verschillende stedelijke regio's.

Het kabinet wil verder komen tot een vernieuwd, solide bestuurlijk arrangement met de woningcorporaties om hen meer ruimte te geven om hun rol als maatschappelijke ondernemers waar te maken en tegelijkertijd voldoende waarborgen biedt voor de publieke belangen. Daarvoor worden, na bespreking met de Tweede Kamer, in de loop van 2009 voorstellen tot wijziging van de huidige regelgeving ingediend.

Energiebesparing
Het kabinet vindt het belangrijk dat, gelet op het belang van duurzaamheid en het klimaat, het gebruik van energie kan worden verminderd. De bebouwde omgeving neemt een derde van het energieverbruik voor haar rekening. Het kabinet wil daarom dat daar maatregelen genomen worden en heeft met tal van partijen afspraken gemaakt.

In 2009 wil het kabinet dat 70.000 bestaande woningen/bedrijfsgebouwen energiezuiniger worden gemaakt. Eigenaren worden gestimuleerd om het energielabel met twee of meer klassen te verbeteren. Om eigenaren-bewoners aan te zetten meer te investeren in energiebesparing wordt in 2009 een stimuleringspremie ingevoerd in proefprojecten Meer met minder.

Voor bedrijfsgebouwen zoals kantoren is in 2008 de energie-investeringsaftrek ingevoerd. Deze geeft een prikkel om te investeren in energiebesparende technieken. Per 1 januari treedt voor nieuwe bedrijfsgebouwen, scholen en zorginstellingen de aanscherping van de energieprestatie-eis van gemiddeld 20 procent in werking.

Meer informatie


* Prinsjesdag2008.nl, website van Rijksoverheid over Prinsjesdag.