Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Prinsjesdag 2008: klimaatbeleid ligt op schema

16-09-2008

Het klimaatbeleid ligt op schema. In 2009 wordt fors geïnvesteerd in hernieuwbare energie, energiebesparing en een krachtige Nederlandse inbreng bij het internationale klimaat- en milieubeleid. Innovaties op milieugebied en het gebruik van duurzame producten worden gestimuleerd.

fragment uit video


* Download deze video


Zie het origineel

+ Video voor Apple Quicktime Player Video | 16-09-2008 | mp4,
1.42, 3.6 MB

+ Video voor Windows Media Player Video | 16-09-2008 | wmv,
1.42, 3.5 MB

+ Video voor mobiel gebruik Video | 16-09-2008 | 3gp, 1.42, 1.6 MB

Ook in de ruimtelijke ordening zijn duidelijke doelen gedefinieerd. Minister Jacqueline Cramer werkt aan een mooier Nederland voor nu en in de toekomst. De klimaatbestendigheid van Nederland wordt verbeterd en er is meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Het landschap wordt beter beschermd door zuinig ruimtegebruik te stimuleren en er worden afspraken gemaakt over verstedelijking en de herontwikkeling van verrommelde bedrijventerreinen.

Minder broeikasgassen
'Eén van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering is de onverminderd hoge uitstoot van broeikasgassen zoals CO . Onze westerse economieën blijven afhankelijk van fossiele brandstoffen. Door de wereldwijd enorm stijgende vraag naar olie, gas en kolen neemt de uitstoot van broeikasgassen alleen maar toe', zo stelt minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu.
'We moeten echt af van onze eenzijdige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. We moeten de komende decennia de overgang maken naar een duurzame energievoorziening. De zoektocht naar schone, zuinige en betaalbare bronnen is daarbij wat mij betreft het uitgangspunt. Die zoektocht biedt Nederland volop economische kansen. We gaan innoveren en technologische vernieuwingen realiseren die de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen èn bijdragen aan een sterke internationale concurrentiepositie voor ons land.'

Maatregelen
'In 2009 staat tal van concrete maatregelen op de rol. Van landbouw en veeteelt, via energiezuinige nieuwbouw, tot scherpere Europese CO -normen voor nieuwe personenauto's en het gebruik van biobrandstoffen in het verkeer. Ook wil ik - onder meer via fiscale maatregelen - het aanbod van duurzame producten vergroten. We willen meer gebruik maken van duurzame windenergie. In 2009 komen er ongeveer 165 windmolens op land bij. Maar ook de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen draagt bij aan een duurzame inrichting van ons land. Ten minste 40% van de nieuwe bedrijfspanden moet komen op bestaande bedrijventerreinen of andere al bebouwde gebieden', aldus minister Cramer.

Doelstellingen klimaat en energie voor 2009

* Internationaal klimaatbeleid
Alle landen leggen in december volgend jaar in Kopenhagen in een nieuw VN-klimaatverdrag vast wat er wereldwijd gedaan gaat worden na 2012 om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Nederland zet zich in Kopenhagen onder andere in voor:
+ Een mondiale temperatuurstijging die onder de 2 graden Celsius blijft;

+ Een reductie van de emissies van de industrielanden in 2020 met 30% ten opzichte van 1990;

+ Tastbare inspanningen van de ontwikkelingslanden om de uitstoot te beperken;

+ Ondersteuning van de armste landen bij het nemen van maatregelen.

* Biobrandstoffen
Invulling van een verplicht aandeel biobrandstoffen. VROM pleit voor stringente duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen met als uitgangspunt de criteria van de commissie Cramer.
* Energiezuinige nieuwbouw
Er worden 10 gebieden aangewezen waar op grote schaal geëxperimenteerd wordt met energiezuinige nieuwbouw.
* Terugdringen overige broeikasgassen
De aanpak om de uitstoot van overige broeikasgassen terug te dringen, wordt geïntensiveerd. Onderzoeken naar de ontwikkeling van emissiearm veevoer en stimulering van precisielandbouw worden gefinancierd.

* Duurzaam inkopen
In 2009 komt er een volledig pakket van criteria voor duurzaam inkopen, zodat in 2010 het Rijk voor 100 procent duurzaam kan gaan inkopen, de gemeenten voor 75 procent en de provincies en waterschappen voor 50 procent.

* Windenergie op land
Door het plaatsen van nieuwe windturbines zal een capaciteit van ten minste 500 Megawatt (MW) worden gerealiseerd.
* Lokale klimaatinitiatieven
Volgend uit het klimaatakkoord met de provincies kunnen zowel gemeenten als provincies gebruik maken van financiële ondersteuning van hun klimaat- en energie-activiteiten. Daarvoor is 35 miljoen euro beschikbaar.

* Afvang en opslag van CO
Er worden twee grootschalige demonstratieprojecten voor de afvang en opslag van CO (Carbon Capture and Storage, afgekort CCS) aangewezen. VROM en EZ zorgen ervoor dat de condities voor CCS in 2009 duidelijk zijn. Deze duidelijkheid stelt bedrijven en regionale partijen in staat tijdig de juiste investeringen te doen. Het gaat hier onder meer om de juridische verantwoordelijkheid voor CO -opslag in de bodem en de aansprakelijkheid op langere termijn.

Doelstellingen Mooi Nederland voor 2009

* Verhogen van de ruimtelijke kwaliteit
Er zullen vijf proefprojecten kwaliteit bedrijventerreinen worden uitgevoerd.

* Zuinig ruimtegebruik en tegengaan van de verrommeling De criteria van de zogenaamde SER-ladder worden vastgelegd en er wordt toegezien op de naleving ervan. De naleving van de afspraken per provincie over behoefteraming en planning van bedrijventerreinen zal in de gaten worden gehouden.
* Bescherming van het landschap
Het stelsel voor de landschappen van nationaal belang (Rijksbufferzones, snelwegpanorama's en nationale landschappen) zal worden verduidelijkt en vereenvoudigd.

* Windmolens op land
Er zullen ondersteuningsteams voor het oplossen van knelpunten voor windenergie worden ingezet. Er komt een structuurvisie windenergie om ruimte te vinden voor een extra capaciteit van 2000 MW na 2011.

* Klimaatadaptatie
Een klimaatadaptatieagenda wordt vastgesteld; vanuit het Nota Ruimtebudget is geld vrijgemaakt om maatregelen te nemen om Nederland klimaatbestendig te maken.

Meer informatie


* Prinsjesdag2008.nl, website van de Rijksoverheid over Prinsjesdag.