Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: HBD introduceert 'MVO-tips op maat' Datum: 16/09/2008

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer steeds belangrijker

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) speelt een steeds belangrijkere rol in de detailhandel. Consumenten zijn kritischer en beter geïnformeerd. Ze laten steeds vaker MVO-aspecten meewegen in wàt ze kopen en wààr ze het kopen. Wie daar niet op inspeelt, mist de boot. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft een handig hulpmiddel ontwikkeld voor ondernemers die met MVO aan de slag willen: âMVO-tips op maatâ (www.hbd.nl/mvotipsopmaat). Hiermee kunnen ondernemers eenvoudig een op maat gemaakt werkboek met tips en best practices samenstellen.

âMVO-tips op maatâ is vooral een praktisch hulpmiddel. Geen tijdrovende theoretische verhalen, maar uitsluitend informatie die echt relevant is voor de bewuste ondernemer. De ondernemer hoeft slechts zeven eenvoudige vragen te beantwoorden.

Per MVO-deelgebied - milieu, mens, maatschappij â krijgt de ondernemer steeds een korte toelichting. Vervolgens wordt hem gevraagd aan te geven op welk niveau hij daar nu mee bezig is en op welk niveau hij zich hiermee bezig wenst te houden. Een ondernemer die bijvoorbeeld nog niets op milieugebied doet, maar aangeeft daar wel mee te willen starten, krijgt alle informatie die daarbij aansluit. Zo komen alle deelgebieden aan de orde. Uiteindelijk levert dat een op maat gemaakt werkboek op met tips en best practices, dat volledig aansluit op de ambitie van de ondernemer.

MVO loont
Ondernemingen die maatschappelijk verantwoord bezig zijn en dat ook communiceren richting consument, voorzien in een duidelijke behoefte. Dat betaalt zich uit. Directe winst valt te halen uit milieubesparende maatregelen, die zich vaak snel terugverdienen. Medewerkers werken graag voor een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt. Een prettig werkklimaat motiveert medewerkers met als gevolg minder ziekteverzuim en minder verloop onder het personeel. Allemaal redenen om MVO een rol te laten spelen in de bedrijfsvoering.