ABVAKABO FNV

FNV: Kabinet maakt weg vrij voor constructieve afspraken

Met de Miljoenennota 2009 slaat het kabinet een richting in van verbetering van de koopkracht en vergroten van de arbeidsdeelname. Dat is positief. Tegelijkertijd maakt Nederlands grootste vakcentrale zich nog steeds zorgen over de inkomens van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Zeer slecht te spreken is de FNV ook over de bezuinigingen op de kinderopvang.

De teruglopende economie vraagt om een beleid dat kan rekenen op zo breed mogelijke steun. Daar hoort bij dat iedereen kan meeprofiteren van de welvaartsgroei van de afgelopen tijd. De FNV constateert dat groepen uitkeringsgerechtigden en ouderen er toch op achteruitgaan. De vakcentrale roept de Tweede Kamer op om dit te repareren. Zelf wil ze in het najaarsoverleg met werkgevers en het kabinet overleggen over maatregelen die de koopkracht voor alle groepen verbeteren.

In de kinderopvang is sprake van een jojobeleid, waar groei van het aantal plaatsen nu wordt bestraft met hogere ouderbijdragen. Kwalitatief goede en toegankelijke kinderopvang is voorwaarde voor verdere groei van de arbeidsdeelname van vrouwen. De FNV wijst erop dat werkgevers nu minder betalen dan het afgesproken eenderde deel van de kosten. Optrekken van de werkgeversbijdrage kan meehelpen om de kosten te dekken. Oneigenlijk gebruik in de gastouderopvang moet worden voorkomen door professionalisering en het stellen van kwaliteitseisen.

De FNV is verheugd dat het ouderschapsverlof weer een regeling wordt voor iedereen: de koppeling met levensloop komt te vervallen. Sinds de invoering van levensloop, nu vijf jaar geleden, heeft de FNV hier bij voortduring voor gepleit. Ook wordt de regeling verdubbeld van 13 naar 26 weken. Ouderschapsverlof is een belangrijk middel om jonge ouders het contact met de arbeidsmarkt te laten houden. De FNV stelt wel voor om de doorbetaling beter te regelen. Ook positief is de versnelde invoering van een extra belastingkorting voor werkende ouders met een deeltijdbaan (inkomensafhankelijke aanvullende combinatiekorting). Deze maatregel stimuleert met name moeders om meer uren te gaan werken. Helaas wordt het effect nu praktisch teniet gedaan door het duurder maken van de kinderopvang.

Lees de brief van FNV aan de Tweede Kamer.