PZO: koopkracht zzp'ers onder druk

16/09/2008 15:15

Platform zelfstandige ondernemers PZO

EMBARGO TOT DINSDAG 16 september 2008; 15.15 uur

PZO: koopkracht zzp'ers onder druk

Den Haag, 16 september 2008 - Ondanks de verruimde - en veelal positieve - aandacht voor ondernemerschap in de miljoenennota, merkt de zelfstandige zonder personeel (zzp'er), daar in 2009 weinig of niets van. De grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zzp'ers, de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), maakt zich dan ook zorgen over de koopkrachtontwikkeling van zzp'ers in 2009. Daar waar voor werkgevers en werknemers lastenverlichtingen worden aangekondigd door onder meer een aanpassing van de ww-premie, moeten zelfstandigen het doen met een bevriezing van de zelfstandigenaftrek. Ook de beperkte verhoging van de MKB-winstvrijstelling zet voor de meeste zelfstandigen geen zoden aan de dijk.

Voor de tweede keer op rij geen indexatie van zelfstandigenaftrek

Volgend jaar wordt het tweede jaar op rij waarin geen volledige indexatie van de zelfstandigenaftrek plaatsvindt. Werd in 2008 de jaarlijkse inflatiecorrectie nog voor de helft doorgevoerd, in 2009 vindt helemaal geen indexatie plaats. De startersaftrek wordt wel met 155 euro (ca. 7,6%) verhoogd. Ook verhoogt het kabinet de MKB-winstvrijstelling met 0,7 procentpunt. Hierdoor betalen ondernemers volgend jaar over 89,3% van de winst belasting, in plaats van over 90% nu. Het belastingvoordeel is echter zeer beperkt: per 1.000 euro belastbare winst bedraagt het voordeel maximaal 3,50 euro.

Ook zzp'ers die via een BV ondernemen, merken volgend jaar weinig van de lastenverlaging voor ondernemingen. De vennootschapsbelasting gaat weliswaar omlaag naar 20% voor ondernemingswinsten tussen de 40.000 euro en 250.000 euro, maar de meeste zzp' ers halen dergelijke winsten bij lange na niet.

Zzp'ers lijken structureel in de koopkrachtplaatjes van het kabinet te worden vergeten. In de koopkrachtberekeningen van het kabinet wordt tot op heden alleen uitgegaan van werknemers, uitkeringsgerechtigden en 65-plussers: alsof zzp'ers niet bestaan. PZO pleit daarom voor aparte koopkrachtberekeningen voor zelfstandigen.

Kabinetsambities zzp' ers nog niet vertaald in concreet beleid

Bij de miljoenennota van vorig jaar en in verschillende kabinetsbrieven over zelfstandig ondernemerschap, presenteerde dit kabinet zijn ambities ter bevordering van het zelfstandig ondernemerschap. Van deze ambities ziet PZO in de nu gepresenteerde begroting nog weinig terug in concrete beleidsplannen.

Zo kondigde het kabinet vorig jaar bij de miljoenennota aan om voor 2009 voorstellen te doen voor een aanpassing van het urencriterium. Het urencriterium blijft in 2009 echter bestaan voor alle ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting. Een aanpassing van dit urencriterium is nodig om ook parttime-ondernemers tegemoet te komen. Door het ' alles-of-niets'-karakter van het urencriterium hebben parttime-ondernemers (minder dan 1.225 uur) geen enkel recht op fiscale ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Het kabinet presenteert bij het Belastingplan 2009 slechts enkele suggesties voor een gedeeltelijke aanpassing van het urencriterium. PZO roept het kabinet op tempo te maken met het realiseren van zijn ambities voor zelfstandige ondernemers.

Administratieve lasten voor zzp'ers wel aangepakt

Het kabinet vermindert op een aantal punten wel de administratieve lasten voor zelfstandigen. De maatregelen die het meest in het oog springen zijn de al eerder aangekondigde vereenvoudigingen rond de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Zo wil het kabinet, met ingang van 2010, zzp'ers die drie achtereenvolgende jaren eenzelfde VAR hebben gekregen, automatisch een zelfde VAR toekennen. Aan deze automatische toekenning zullen wel voorwaarden worden verbonden. PZO is blij met deze vereenvoudiging, maar waarschuwt dat de voorwaarden voor automatische toekenning ook makkelijk kunnen leiden tot juist extra administratieve lasten.

PZO is ook blij met de aankondigingen van het kabinet om eindelijk te komen tot een meer eenduidig ondernemersbegrip en om het aantal fiscale regimes voor ondernemers terug te dringen.

Platform Zelfstandige Ondernemers

PZO, opgericht in 2002, is de grootste onafhankelijke belangenbehartigings-organisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Iedere zelfstandige ondernemer kan lid worden van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Bijna 20.000 zelfstandigen in tal van sectoren weten zich inmiddels als lid van PZO voor hun collectieve belangen direct vertegenwoordigd in politiek Den Haag. Daarnaast hebben deze zelfstandigen toegang tot een scala aan bijzondere ledendiensten, waaronder de mogelijkheid om tegen zeer gunstige collectieve tarieven en voorwaarden verzekeringen af te sluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen.