Partij van de Arbeid

Begroting solide en solidair

16-09-2008 12:58

Minister Wouter Bos heeft zojuist de miljoenennota gepresenteerd. De ambities uit het regeerakkoord blijven hierin overeind. Bos: 'We gaan leraren beter betalen, we zorgen voor meer agenten, we versterken de rechten van patiënten in de zorg en we stimuleren duurzame energie.'

Minister Bos presenteerde op Prinsjesdag de begroting voor 2009 aan de Tweede Kamer. Door voorzichtig en solide te begroten, de dreigende loon-prijsspiraal af te wenden, de lasten te verlichten en de koopkracht te beschermen blijft de economie in Nederland sterk en zorgt het kabinet voor een sociale samenleving.

Bos: De Nederlandse economie doet het tegen die achtergrond volgend jaar minder dan we hoopten, maar nog steeds beter dan in veel omringende landen het geval is. In die kracht van Nederland willen we investeren. Zodat onze goede uitgangspositie in deze onzekere tijden alleen maar sterker wordt. Dat doen we allereerst door, ondanks de onzekere economische vooruitzichten, onze ambities uit het Coalitieakkoord ook in 2009 onverkort uit te voeren. We gaan leraren beter betalen, we zorgen voor meer agenten, we versterken de rechten van patiënten in de zorg, we stimuleren duurzame energie, we houden de kinderopvang goedkoop en aantrekkelijk, we geven gezinnen met kinderen een financieel extraatje, we investeren in het spoor en we mobiliseren alles en iedereen om buurten en wijken leefbaar te maken en leefbaar te houden.

Bos vervolgt: Daarnaast verlichten we de lasten en beschermen we voor de meeste Nederlanders de koopkracht. De arbeidskorting gaat omhoog, de schoolboeken worden definitief gratis en er komt een nieuwe belastingkorting voor gezinnen, waar de ouders werken en er ook gezorgd moet worden voor jonge kinderen. Wij leveren onze bijdrage aan het voorkomen van een loon-/prijsspiraal door de voorgenomen verhoging van de BTW niet door te laten gaan.

De begroting voor volgend jaar is daarnaast ook degelijk: Er wordt geen euro méér uitgegeven dan we vooraf hadden afgesproken. (...) Het financieringssaldo stijgt in 2008 én 2009 naar verwachting boven de 1% uit. De staatsschuld loopt heel snel terug naar een historisch uniek laag niveau, lager dan ooit eerder bereikt, zelfs lager dan toen we in 1814 met het registreren ervan begonnen!

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gaf in een eerste reactie aan tevreden te zijn: Deze begroting is solide en solidair. Hiermee laat het kabinet zien dat het oog heeft voor ontwikkelingen in de samenleving. Onze minister van financiën, Wouter Bos, investeert fors zonder de staatsschuld te laten oplopen.

Lees de volledige toespraak van Wouter Bos >