Politiebond ACP

16 september 2008

Prinsjesdag 2008

Door: Esmé Rijs

Wat heeft de Miljoenennota in petto voor de sector politie?

Traditioneel maakt het kabinet op de derde dinsdag in september de (beleids)plannen voor het komend jaar bekend. De ACP heeft de Miljoenennota gelezen. Met name de doelstelling van `500 extra wijkagenten' staat in schril contrast tot de praktijk van vandaag. Uit steeds meer korpsen klinken geluiden over reorganisaties, onder andere in het kader van de bezuinigingen die het kabinet vorig jaar op Prinsjesdag presenteerde. Dat daarbij politiebanen op het spel staan, wordt steeds duidelijker.

In de Miljoenennota zijn we met de stofkam door Pijler 5 gegaan: Veiligheid, stabiliteit en respect (Miljoenennota, pagina 72 - 78). Het kabinet presenteert daarin:

o Bevorderen van respectvolle aanpak van mensen met elkaar en van fatsoen in het maatschappelijke verkeer;
o Reductie van de criminaliteit;
o Minder fysieke verloedering en ernstige sociale overlast; o Aanpak overmatig alcoholgebruik jongeren;
o Verbeterde werking van de Vreemdelingenwet;
o Vijfhonderd extra wijkagenten.

Deze beoogde doelen zijn niet nieuw. Het kabinet wil de doelen binnen de regeertermijn van vier jaar bereiken. In 2011 moeten de effecten dus duidelijk zijn. Voor wat betreft de 500 extra wijkagenten staat voor 2009 opgenomen dat: het werven en opleiden van wijkagenten. Om de vacatures op te vullen kunnen korpsen al in 2008 mensen naar de opleiding sturen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp: "Het motto is hier: meer doen met minder geld. Het lijkt elk jaar wel hetzelfde liedje, de veiligheid moet omhoog maar er is onvoldoende geld beschikbaar om dat te bereiken. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden in plaats van alle wensen op te stapelen."

Actueel is de paragraaf over geweld tegen ambtenaren. Daarover is het volgende opgenomen:
Veel werknemers met een publieke taak zoals ambulancemedewerkers en politieagenten, komen tijdens hun werk in aanraking met agressie en geweld. Het aantal werknemers dat te maken heeft met ongewenst gedrag, moet verminderen van 66 procent in 2007 naar 51 procent in 201 (Miljoenennota, Toelichting, pagina 72).
Als politievakbond houdt dit thema ons nadrukkelijk bezig. Hoewel de genoemde percentages altijd te hoog zijn daar waar het om geweld gaat, is het wel belangrijk dat het onderwerp in de Miljoenennota als doelstelling van het kabinet is opgenomen.

De ACP zal de komende tijd met verschillende (politieke) partijen in gesprek gaan om te bezien hoe de onderwerpen die voor de sector politie van belang zijn, invulling kunnen en moeten krijgen.

Naast het onderwerp veiligheid komen op Prinsjesdag uiteraard ook andere onderwerpen aan de orde, bijvoorbeeld op het gebied van inkomensontwikkeling, participatie, kinderopvang en sociale zekerheid. Wil je weten wat de ACP (en de andere CNV bonden) daarvan vindt? Lees dan hier later vandaag de reactie van de gezamenlijke CNV-bonden op de Miljoenennota 2009.

---