Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


16-09-2008
Vruchtbare samenwerking LNV, HFG en participanten

Van 9 tot en met 13 september werd in Hong Kong de tweede Asia Fruit Logistica gehouden. Het was de eerste keer dat de Holland Fresh Group, het ministerie van LNV en de exposanten gezamenlijk opereerden. "Een groot succes", aldus alle drie de partijen.

De exposanten waren uiterst tevreden. Voor de een resulteerde dat in direct zaken doen. Voor anderen alleen in het opdoen van nuttige contacten. Ook werden veel handelaren gesignaleerd als 'wandelende standhouders'. Een aantal heeft al aangegeven volgend jaar ook zelf van de partij te willen zijn.

Ovezicht
"Het is weliswaar de tweede Asia Fruit Logistica, maar de eerste keer dat we tot deze opzet zijn gekomen", aldus Willem Baljeu. Hij fungeerde als delegatieleider voor de deelnemende bedrijven in de Holland Fresh Group. Een compleet overzicht van deelnemende bedrijven aan de Asia Fruit Logistica is te vinden op www.hollandfreshgroup.com

Verrassend
Ger van Burik van het HBAG heeft de organisatie aan Nederlandse zijde voor zijn rekening genomen. "Het is me honderd procent meegevallen", aldus Van Burik. "Een deel is in China en Hong Kong geregeld door LNV en een deel hier. Je moet altijd maar afwachten of dat op elkaar aansluit. Dat is verrassend goed verlopen. Complimenten voor Gabriëlle Nuytens-Vaarkamp zijn hier wel op zijn plaats." Nuytens-Vaarkamp is landbouwattaché in China.

Groeimarkt
In een van zijn inleidingen vergeleek Willem Baljeu de Asia Fruit Logistica met de eerste Fruit Logistica in Berlijn in 1993. "De handel in Europa werd destijds gekenmerkt door groei van de handel in Oost-Europa en Rusland. De verre markten in China en verder in Azië hebben veel potentie. Er liggen mogelijkheden om via agenten in Hong Kong producten naar China te exporteren. Beter is directe export naar China. Met de onlangs aangeboden PRA voor peren in China zijn we een eind op de goede weg. Binnenkort krijgt dit navolging van een PRA voor uien." Volgens Baljeu heeft de Asia Fruit Logistica alles in zich om uit te groeien tot een continentale beurs.

Hong Kong 2009
De volgende Asia Fruit Logistica wordt eveneens gehouden in Hong Kong op 2, 3 en 4 september 2009. De keuze voor Hong Kong komt voort uit de toegankelijkheid van het land. Er kan zonder visum naar toe worden gereisd en ook producten kunnen gemakkelijk worden ingevoerd.

De samenwerking tussen de Holland Fresh Group, het Ministerie van LNV en exposanten krijgt een vervolg tijdens de PMA in Orlando. Deze wordt gehouden op 25, 26 en 27 oktober 2008.