CDA: Begroting straalt ambitie uit voor krachtig Nederland

16/09/2008 15:26

CDA Tweede Kamerfractie

Namens de CDA-Tweede Kamerfractie reageerde Pieter van Geel vandaag in eerste reactie op de Miljoenennota. 'Met deze begroting toont het kabinet ambitie voor de toekomst door in te zetten op de kracht van Nederland. Die intentie ondersteun ik van harte. In een tijd waarin de wereldeconomie onder druk staat, krijgen wij als Nederland de kans om onze internationale concurrentiepositie te versterken', aldus Van Geel. Hij wijst hierbij ondermeer op het niet verhogen van de BTW, het afschaffen van de WW-premie en de lastenverlichting voor ondernemers.

De fractievoorzitter van het CDA wijst er op dat de successen niet uit de lucht komen vallen. 'In een tijd waarin de wereldeconomie wat terug dreigt te vallen, onze welvaart onder druk staat door hoge olie- en voedselprijzen en de financiële crisis nog steeds voortduurt, is het het kabinet gelukt om een begroting af te leveren waarin de meeste Nederlanders er op vooruit gaan. Dit vind ik een knappe prestatie', aldus de CDA-fractievoorzitter. 'Het is zeer verstandig dat ervoor is gekozen om werkenden er meer op vooruit te laten gaan. Hierdoor gaat werk meer lonen. Dat is goed voor de participatie en voor onze economie'.

Van Geel benadrukt verder dat er opnieuw miljarden euro's worden afgelost aan de staatsschuld. 'Al sinds de jaren '60 hebben we geen reeks van zoveel jaren gekend met zulke grote overschotten op de begroting'. Hiermee wordt het percentage staatsschuld teruggebracht tot het laagste niveau sinds begin 19e eeuw. 'Deze begroting is verstandig én sociaal, maar ook solide', aldus Van Geel.

Kritisch is de CDA-fractie op de voortgang van de vernieuwing van de Rijksoverheid en de dienstverlening aan de burger. 'Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het hele kabinet. Onze zorg is of burgers en bedrijven dit ook echt ervaren', aldus Van Geel. 'Niet de regels, maar de mensen moeten centraal staan. Dat wordt wel eens te veel uit het oog verloren'. Tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen zal hij verder pleiten voor kernenergie, een langetermijnvisie op infrastructuur en het effectiever plukken van crimineel vermogen.








CDA