Gemeente Venlo


Made in Venlo: Helpoort eerste voorkeur

16-9-2008

Het Nedinsco complex is ongeschikt als locatie voor Made in Venlo. Een locatieonderzoek wijst dit uit. Als voorkeurslocatie geldt nu het Blok Helpoort (Mgr Nolensplein) met als alternatief Aan de Stadsmuur/ 't Schriksel (omgeving stadskantoor).

Het onderzoek naar een geschikte locatie begon in de haalbaarheidsstudie, waarbij in eerste aanleg sprake was van 18 mogelijke plekken. In het nu afgesloten onderzoek zijn drie gebieden (vijf locaties) nader bekeken. Het gaat om twee locaties bij Maasboulevard (De Luif en Aan de Stadsmuur/ 't Schriksel), twee bij het Nolensplein (Blok van Gendt en Helpoort) en het Nedinsco complex.

De beoordeling heeft plaatsgevonden aan de hand van vier aandachtsgebieden: Vervoer, Gebouw/ terrein, Relatie omgeving, en Proces/ beleid/ financieel. In totaal is getoetst op 29 criteria.

De uitkomst is dat Nedinsco het laagst scoort en daarom afvalt. Het belangrijkste knelpunt is de ruimte zelf. Deze is lastig passend te maken voor de gevraagde functies. Bovendien zorgt de monumentenstatus voor veel beperkingen.

De kavel van De Luif is te klein. De huidige omgeving van het stadskantoor scoort beter maar is lastiger in te passen in de omgeving. Voorkomen moet worden dat de Peperstraat vooral een straat wordt van 'achterkanten'.

Blok van Gendt/ Helpoort scoort het hoogst, en dan met name Helpoort zelf (dus op het Nolensplein).

Het college laat nu een ruimtelijke studie doen naar de voorkeurslocatie Blok Helpoort, en naar de alternatieve locatie Aan de Stadsmuur/ 't Schriksel. De locatie beschikt idealiter over een 'footprint' van 4000 m2.

In de Kadernota 2009-2012 is voor Made In Venlo een bedrag gereserveerd van 20,2 miljoen euro. Made in Venlo is de werktitel van een project waarbij drie instellingen hun culturele voorzieningen gaan clusteren in een gezamenlijke nieuwe huisvesting. Het gaat om filmtheater De Nieuwe Scène, poppodium Perron55, theater De Garage en mogelijk een deel van het Kunstencentrum.