Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Plannen goed, nu de praktijk!

16 september 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kan zich in hoofdlijnen vinden in de plannen en de visie van de bewindlieden van VWS voor het zorgbeleid. Nu komt het aan op concreet doorvoeren van die plannen en goed bewaken van de effecten voor de individuele patiënt.

Atie Schipaanboord, adjunct-directeur: 'De afzonderlijke maatregelen ogen in beginsel goed, wij vragen ons echter af hoe die samen zullen uitpakken voor de individuele patiënt. Uiteindelijk gaat het om de uitvoering.'

Curatieve zorg

Uit de begroting spreekt volgens de NPCF de wil om echt te werken aan patiëntgerichte en veilige zorg. Zij vraagt echter wel aandacht voor de samenwerking tussen ziekenhuizen en eerstelijnszorg. Kwaliteitsbewaking dient een permanent punt van aandacht te blijven, de patiënt moet weten hoe goed zorginstellingen zijn. De ambitie voor het terugdringen van het aantal medische ongevallen mag hoger.

Dat preventie zoveel aandacht krijgt in de begroting juicht de NPCF toe, wel wijst zij op de rol die zorgverzekeraars daarbij kunnen vervullen. Van belang is ook dat de zelfmanagementmogelijkheden voor chronisch zieken vergroot worden. De invulling van de zelfregie door de cliënt is gebaat met de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier met daarbij de directe toegang van de patiënt en tegelijk een elektronisch zelfzorgdossier.

Naast de aandacht die wordt geschonken aan preventieve maatregelen vraagt de NPCF aandacht voor een betere nazorg voor slachtoffers van medische ongevallen.

Langdurige zorg

De plannen met betrekking tot de AWBZ noemt de NPCF ambitieus, wel wil zij de accenten hier en daar anders leggen. In de toelichting op de begroting staat dat de AWBZ terug gaat naar de oorsprong. Daar zijn wij het niet mee eens. In het begin was de AWBZ er uitsluitend voor de zware intramurale zorg. Daar willen wij zeker niet naar terug. De basiskeuze moet zijn dat de verzekerde langdurige zorg bestemd is voor mensen die te maken hebben met een chronische ziekte, aandoening of stoornis en die voortdurende en ernstige beperkingen in hun dagelijks leven hebben.

Begeleiding in de AWBZ moet mogelijk blijven voor mensen die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen blijven wonen.

De NPCF bepleit een goede bewaking van de samenhang tussen de AWBZ en andere regelingen. Het kabinet gaat ervan uit dat veel hulpvragen - nu gericht op begeleiding in de AWBZ - elders opgevangen kunnen worden. Beleidscoördinatie tussen de diverse betrokken is daarbij essentieel. Er is anders een reëel risico dat mensen tussen de wal en het schip vallen.

Positie van de cliënt

Versterking van de positie van cliënten is een centraal thema in de begroting. De NPCF dringt aan op snelle invoering van de wettelijke regeling voor 'rechten van de consument'. Goede vergelijkbare informatie is hierbij belangrijk. Veel data worden verzameld, maar dit is nog geen informatie waar mensen wat aan hebben.