Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Begroting LNV in het teken van technische vernieuwing, onderwijs en wetenschap

Persbericht | 16-09-2008

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) geeft volgend jaar voorrang aan kennis en innovatie. Minister Gerda Verburg wil dat de agrarische sector zijn economische concurrentiekracht versterkt en ook duurzamer wordt. Innovatie en onderwijs zijn daarvoor de twee belangrijke pijlers. Een belangrijk deel van de begroting gaat over het landschap, dat steeds meer in de belangstelling van het brede publiek komt. Ook op het gebied van voedsel is het komende jaar cruciaal.

Innovatie agrarische sector

Minister Verburg wil met 18,1 miljoen euro innovatie stimuleren in het agrarische bedrijfsleven. Ze doet dat met subsidieregelingen en met de ontwikkeling van expertise, kennisontwikkeling en kennisverspreiding. Voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen zijn de verduurzaming van de glastuinbouw en de diervriendelijke stalsystemen.

Daarnaast komt er een zogeheten 'impulsprogramma verduurzaming agroketens', dat voortkomt uit de in januari gepubliceerde 'Toekomstvisie op de Veehouderij'. De gedachte daarachter is dat de agrosector meer rekening kan houden met maatschappelijke trends en daar beter op kan inspelen, om zo een beter evenwicht te krijgen tussen economische, ecologische en sociale ontwikkelingen. Voor het impulsprogramma is tot 2011 9 miljoen euro beschikbaar. Voor 2009 gaat het om 5 miljoen euro.

Verder wordt 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor ideeën op het gebied van het anders verwerken van groene grondstoffen. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van ANWB-paddenstoelen uit melkzuur.

Groen onderwijs

Innovatie is gebaat bij goed onderwijs. LNV investeert in 2009 4,9 miljoen euro in het groen onderwijs, om meer leerlingen aan te trekken. Ook moeten meer mbo-leerlingen doorstromen naar het hbo, zodat het aantal mensen met een groen hbo-diploma toeneemt. Tot slot wil het ministerie meer promotie-onderzoek stimuleren in het universitair onderwijs.
Een deel van het geld wordt ook ingezet voor maatschappelijke stages op het gebied van natuur- en landschapsbeheer, voedselkwaliteit, diergezondheid en zorg- en educatieboerderijen. In 2009 moeten 1500 leerlingen daar een maatschappelijke stage gaan lopen.

Landschap

Het landschap kan op een steeds grotere belangstelling van Nederlanders rekenen. Hoe ons land er uit ziet, gaat ze aan het hart. De ministeries van LNV en VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) willen samen met burgers en bedrijven werken aan een landschap dat tot de verbeelding spreekt, waarin mensen zich thuis voelen, nu en straks. Het is de bedoeling dat Nederlanders in 2020 het Nederlandse landschap waarderen met een 8, nu is dat een 7,3. Om dat te bereiken brengen LNV en VROM nog dit najaar de Agenda Landschap uit. Komend jaar staat in het teken van de uitvoering van de Agenda Landschap. Er komt een campagne om het grote publiek meer te betrekken bij het beschermen en onderhouden van het landschap. Er is de komende 5 jaar 3 miljoen euro per jaar voor beschikbaar.

Voeding

In 2009 trekt LNV 27 miljoen euro uit voor het behoud van een hoog niveau van voedselveiligheid en het bewuster maken van de consument. Nog dit jaar komt het ministerie met een visie op de relatie tussen consument en voeding, waarin de bewustwording van de consument wordt benadrukt. Consumptie van voedsel kan invloed hebben op onder meer gezondheid, overbevissing, dierenleed en klimaatverandering. Consumenten kunnen bij de aankoop van hun voedsel hiermee rekening houden, ze kunnen dat beter doen als ze zich er meer van bewust zijn. Het ministerie van LNV laat deze kabinetsperiode een peiling uitvoeren naar het gedrag van consumenten. Waar letten ze op als ze boodschappen doen? Het is bekend dat veel consumenten letten op houdbaarheid van de producten en op de prijs. Maar houden ze ook rekening met dierenwelzijn of het milieu? De peiling zal resulteren in een jaarlijkse 'staat van de voedselkwaliteit'. Het ministerie kan hiermee onder andere gericht voorlichting geven.

Meer informatie


* LNV-beleid in 2009

Zie ook


* LNV-begroting van A tot Z (persbericht)
* Dossier Groene maatschappelijke stages

* Beleidsagenda 2009