Gemeente Etten-Leur

Ook in Etten-Leur vindt handhaving plaats


In heel Nederland, dus ook in de provincie Noord-Brabant, vinden op grote schaal handhavingacties plaats. Ook Gemeente Etten-Leur geeft uitvoering aan de handhaving voor een schone en veilige leefomgeving.

Wat is handhaving en wie doet dat?

Bedrijven en inwoners moeten zich aan allerlei regels van verschillende wetten houden. Hierbij kan men denken aan de milieuwetgeving of regels die zijn vastgelegd in bouwvergunningen of bestemmingsplannen. Ook in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente zijn regels opgenomen, waaraan men zich dient te houden. Zeer uiteenlopende zaken moeten gecontroleerd worden, zoals bijvoorbeeld het niet zorgvuldig omgaan met bouw- en sloopafval, asbest of zaken zoals zwerfvuil, hondenpoep en het dumpen van afval. Dit dient te gebeuren in het belang van iedereen.

Gemeente Etten-Leur en andere instanties, zoals de provincie, waterschappen, politie, brandweer, Rijkswaterstaat, Douane, natuurbeschermingsorganisaties en de inspectie van VROM zien toe dat iedereen zich aan de wettelijke regels houdt. Hiervoor worden toezichthouders en handhavers ingezet.

Toezichthouders houden toezicht op het naleven van deze regels en geven tevens goede informatie en sturing aan bedrijven en burgers. Zij hebben een oog- en oorfunctie tijdens het uitvoeren van hun controles bij bedrijven of bij andere zaken binnen de gemeente.

Handhavers doen hetzelfde, maar hebben tevens de bevoegdheid om bestuurs- of strafrechtelijke sancties op te leggen.

Bij bestuursrechtelijke sancties, waarbij de gemeente of provincie bevoegd gezag zijn, kan men denken aan het tijdelijk intrekken van vergunningen of het opleggen van dwangsombeschikkingen.

Bij strafrechtelijke boetes, kan men denken aan het opmaken van een procesverbaal, waarbij een boete wordt opgelegd.

Preventieve of repressieve handhaving

Preventieve handhaving gaat over het voorkomen van overtredingen. Tijdens controles worden in goed overleg, vooraf mogelijke problemen besproken en eventueel opgelost.

Repressieve handhaving vindt plaats als er al overtredingen hebben plaatsgevonden. De zaak wordt dan gevolgd tot voldaan wordt aan de regels van de wetgeving. Soms gaat dit gepaard met sancties.

Een jaarlijkse 24-uurs handhavingactie

Natuurlijk wordt er het gehele jaar door gecontroleerd en gehandhaafd in de gemeente Etten-Leur. Maar éénmaal per jaar brengen we samen in de Provincie Noord-Brabant dit extra onder de aandacht. Tijdens zo'n actie worden burgers en bedrijven attent gemaakt op het feit dat er gecontroleerd wordt op de bestaande wetgeving en dat men er zich aan dient te houden in het algemeen belang.

Voor de verschillende instanties die betrokken zijn bij de handhaving van de wetten is deze speciale actie een moment om samen nog meer ervaring op te doen voor wat betreft hun samenwerking. Op deze manier wordt de kwaliteit van de handhaving steeds beter.

Wat is een 24-uurs Handhavingactie?

Tijdens een 24-uurs Handhavingactie staat de samenwerking tussen de verschillende handhavingpartners centraal. Toezichthouders en handhavers van de verschillende instanties en de verschillende afdelingen binnen de gemeenten gaan dan samen op pad om controles uit te voeren. Dit gebeurt in heel Noord-Brabant 24 uur lang, dag en nacht. Bij de uitvoering van de controles wordt dan intensief samengewerkt. Tijdens de controle brengt elke handhavingpartner zijn eigen kennis van de wet in. Zo let de brandweer en milieupolitie op andere zaken dan de handhavers van bouwzaken van de gemeente. De milieutoezichthouder let weer op andere zaken dan het waterschap. Alles wordt besproken met de eigenaar van het betreffende bedrijf of met de betreffende burger. Er wordt, als dat nodig is, gezocht naar oplossingen.

Natuurlijk houdt het handhaven niet op na de controles. Soms moet er nog een hercontrole plaatsvinden en/of moeten er bestuurs- of strafrechtelijke maatregelen uitgevoerd worden.

De speerpunten van de 24-uurs Handhavingactie 2008

Elk jaar worden voor zo'n grootscheepse handhavingsactie bepaalde soorten controles uitgekozen, die de nodige aandacht verdienen. Voor 2008 staan controles centraal bij glastuinbouwbedrijven, grote agrarische bedrijven (IPPC-bedrijven) en locaties waar buitenlandse werknemers gehuisvest zijn. Tevens worden controles in het buitengebied uitgevoerd.

Provincie en Servicepunten Handhaving (SEPH's) coördineren de actie

In de provincie Noord-Brabant wordt de 24-uurs Handhavingactie gecoördineerd door een projectgroep. Deze projectgroep bestaat uit medewerkers van de provincie, het waterschap de VROM-inspectie en de drie Servicepunten Handhaving (SEPH). Het SEPH draagt zorg voor een goede samenwerking en afstemming tussen de verschillende handhavingpartners en ondersteunt hen daarbij. De projectgroep hoopt met deze actie de kwaliteit van de handhaving nog verder te optimaliseren, zodat iedereen ermee gebaat is.

Uw bezoek waard

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl