Provincie Groningen

Randstad Eerste stap erkenning kwaliteit cultuur buiten de Randstad 16 september 2008

Minister Plasterk wil 7 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor cultuur. Daarvan komt 3 miljoen euro ten goede aan de landsdelen Noord, Oost en Zuid Nederland. Dat maakte de minister op 16 september 2008 bekend. Met dit bedrag blijft voor deze regio's het eerste advies van de Raad voor Cultuur volledig gehandhaafd. De landsdelen Noord, Oost en Zuid zijn van mening dat de minister hiermee een eerste stap zet naar erkenning van de kwaliteit van de culturele instellingen in deze landsdelen.

De landsdelen zijn zich bewust van de kwaliteit in de regio en hebben daarom zelf de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in cultuur. Zo investeerden provincies in 2008 1,8 keer meer in cultuur dan in 1999, terwijl het Rijk 1,36 en gemeenten slechts 1,46 keer zoveel investeerden als in 1999. De landsdelen zullen ook in de toekomst fors blijven investeren in de cultuur.

Het blijft daarom voor de landsdelen Noord, Oost en Zuid echter nog steeds een doorn in het oog dat deze erkenning zich voor de komende periode nog niet vertaalt in een meer evenwichtige verdeling van rijkscultuurmiddelen over Nederland. De inzet van de extra middelen heeft binnen enkele sectoren slechts een lichte verbetering van die scheve verdeling tot gevolg.
Binnen de sector Podiumkunsten blijft de scheve verdeling ongewijzigd.

Het eerste advies van de Raad voor Cultuur omvatte een stijging van 33% van het budget voor podiumkunsten in de Randstad tegen 11% voor de landsdelen. De beslissing van de minister om het eerste advies van de Raad voor Cultuur te volgen voor de regio's Noord, Oost en Zuid en voor een derde door te voeren voor de rest van het land, betekent dat wat betreft de podiumkunsten 11% van het rijksgeld bij podiumkunstinstellingen in de landsdelen Noord, Oost en Zuid terecht komt. Daarnaast komt 11% ten goede aan podiumkunstinstellingen in de Randstad. Van herstel van de scheve verdeling is dus geen sprake.

De landsdelen Noord, Oost en Zuid zijn enerzijds matig positief gestemd over het gebaar van de minister. Anderzijds zullen zij bij de minister en de Tweede Kamer blijven pleiten voor een eerlijker verdeling van de rijksmiddelen voor cultuur over heel Nederland voor alle sectoren. Te beginnen met een verhoging van 25% ten opzichte van de huidige Rijksbijdrage aan de culturele instellingen in deze landsdelen. Ook zullen zij bij de minister pleiten voor een gelijke normering van instellingen, met name de symfonieorkesten. Gelijke functies moeten immers gelijk beloond worden. Vooralsnog zien de landsdelen daarom onvoldoende reden om een convenant met het Rijk af te sluiten.

In de landsdelen Zuid, Oost en Noord zijn vertegenwoordigd Landsdeel Zuid:
provincie Limburg, provincie Noord-Brabant, provincie Zeeland, gemeente Maastricht, gemeente Breda, gemeente Tilburg, gemeente Den Bosch, gemeente Eindhoven, gemeente Heerlen, gemeente Helmond, gemeente Sittard-Geleen.

Landsdeel Oost:
provincie Overijssel, provincie Gelderland, gemeente Zwolle, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Apeldoorn, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen.

Landsdeel Noord:
Provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Leeuwarden en gemeente Groningen.

16 september 2008