Vereniging Natuurmonumenten


TE WEINIG GELD OM KARWEI EHS AF TE MAKEN
15-09-2008

"De beleidsagenda voor de natuur is goed, maar ik vrees dat het woorden zijn om ons gerust te stellen. Vooralsnog is er te weinig geld voor het verwerven van grond en voor de inrichting daarvan om de afspraken na te kunnen komen. Het zal leiden tot een enorme vertraging. Het wordt tijd dat er boter bij de vis wordt gedaan, zodat de EHS in 2018 echt klaar is," aldus Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten, in reactie op de LNV begroting. Tot op heden is er geen rekening mee gehouden dat ook de kosten voor het ontwikkelen en beheren van de EHS zijn gestegen. Hij wil dan ook dat het kabinet de grondprijsstijging compenseert.

Stijging grondprijs
De afgelopen jaren zijn de grondprijzen met maar liefst 30 procent gestegen. Vooralsnog wordt dit niet gecompenseerd. Daarnaast moet er voor de laatste stukken grond die verworven worden steeds vaker de onteigeningsprijs betaald worden in plaats van de agrarische prijs. Het gevolg is dat provincies met het beschikbare budget niet kunnen voldoen aan de taakstelling en het aankopen, inrichten en beheren steeds moeilijker wordt. Bij de verwerving van grond gaat men er thans vanuit dat een hectare 32.000 euro kost, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van grond voor de EHS nu fors hoger is. Dat betekent dat het EHS beleid per jaar ca 30 miljoen euro te kort komt voor verwerving. Voor de inrichting geldt een tekort van 15 miljoen op jaarbasis. In de praktijk betekent dit dat de uitvoering vastloopt, terwijl uit alle rapportages blijkt dat er nu geïnvesteerd moet worden om de biodiversiteit in Nederland te behouden. "De regering erkent dat natuur een groot maatschappelijk belang heeft. Dat willen wij graag terug zien in de begroting", aldus De Graeff.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van Natuurmonumenten: Annet Les, telefoon: 035-6559947/06-54295248 / Robert Moens, telefoon: 035-6559971 / 06-55825191.