Business Software Alliance

Nederland op tiende plaats in wereldwijde IT-index

Amsterdam - 16 september 2008

Nederland bekleedt de tiende plaats wereldwijd in de index voor meest aantrekkelijke landen voor de IT-sector van 2008. Vorig jaar stond Nederland nog op de twaalfde plaats in de ranglijst. Het meest aantrekkelijke land voor de IT-sector is, net als vorig jaar, de Verenigde Staten van Amerika. Dit blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) dat wordt gesponsord door Business Software Alliance (BSA).

De EIU voert het onderzoek dit jaar voor de tweede keer uit. In deze studie vergelijkt en toetst de instelling de IT-omgevingen van 66 landen om te bepalen in hoeverre die omgeving de IT-ontwikkeling ten goed komt. Alhoewel de samenstelling van de top twintig in vergelijking met vorig jaar gelijk blijft, stegen negen landen en daalden er tien in de rangorde. Drie landen uit de top vijf zijn nieuw: Taiwan, Zweden en Denemarken. De top vijf-landen in West-Europa ziet er als volgt uit:

1. Verenigd Koninkrijk

2. Zweden

3. Denemarken

4. Nederland

5. Zwitserland

"Dit jaar laat de index zien dat landen erg snel kunnen stijgen of dalen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. "Het onderzoek toont aan dat Nederland continue tot de top 12-landen wereldwijd behoort als het gaat om stimuleren van Research & Development, stimuleren van de lokale IT-sector, IT-uitgaven en breedbandpenetratie. Dit zijn allen belangrijke drijfveren voor het concurrentievermogen van ons land, en hebben grote invloed op de groei van de IT-branche en het creëren van banen in de IT-sector in Nederland. Om de It-branche te blijven stimuleren, is het van belang dat de Nederlandse overheid aandacht blijft besteden aan deze onderwerpen. Zo is extra aandacht nodig voor het ontwikkelen van IT-talent. Als het gaat om kennis en expertise, behoort Nederland nog niet eens bij de top-20 wereldwijd."

Volgens EIU bestaan er zes factoren die samen een perfecte omgeving vormen voor de IT-sector. Hiertoe behoren: de kennis en expertise in een land, de innovatievriendelijkheid van de cultuur, de kwaliteit van de technologie-infrastructuur, de mate van bescherming van patenten en copyrights, een open en gezonde economie en de mate van overheidssteun voor de IT-sector.

De goed presterende landen kennen over het algemeen een high-performance IT-branche. Geavanceerde IT-sectoren dragen direct bij aan meer dan vijf procent van Bruto Nationaal Product van de meest geavanceerde landen. Ook versterkt het op een breder vlak de economie door organisaties en medewerkers efficiënter en productiever te maken.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat:

* Investeren in mensen van cruciaal belang is voor de IT-sector. Het zoeken naar talent wordt een flinke uitdaging in de IT-branche in de komende jaren.

* Concurrerende breedbandmarkten helpen bij het cultiveren van sterke IT-sectoren. Zonder snel, betrouwbaar en veilig internet kunnen technologiebedrijven niet effectief communiceren met partners en onderzoekers. Ook zichzelf verkopen via internet is dan geen optie.

* Een juridische omgeving die intellectueel eigendom beschermt en een stevige aanpak tegen cybercriminelen zijn essentieel. De Verenigde Staten, Australië en West-Europese landen hebben de meest effectieve systemen voor IP-bescherming en cybercriminaliteit. Langzamerhand verbetert dit ook in landen zoals China.

* Globalisering en het internet `bevrijden' R&D. Ecosystemen, online of niet, brengen talent, technologisch kapitaal en goede universiteiten samen. Dit ondersteund door een risiconemende ethos zijn de beste incubators voor innovatie.

Voor meer informatie over de onderzoekresultaten en -methodiek: `How technology sectors grow': Benchmarking IT industry competitiveness 2008'. Kosteloos beschikbaar op www.eiu.com of
www.bsa.org/globalindex.

Over Economist Intelligence Unit

De Economist Intelligence Unit is de business information-divisie van The Economist Group, uitgever van The Economist. Dankzij een wereldwijd netwerk van meer dan 650 analisten voorspellen en toetsen deze divisie continu politieke, economische en zakelijke omstandigheden in 200 landen. Als wereldwijd marktleider in informatie over landen, helpt de Economist Intelligence Unit bij het maken van betere zakelijke beslissingen door tijdige, betrouwbare en objectieve analyses te doen over wereldwijde markttrends en zakelijke strategieën.