Ministerie van Algemene Zaken

Begroting kosten Koninklijk Huis voor 2009


Persbericht | 16-09-2008

De ontwerpbegroting van het Huis der Koningin omvat de uitkeringen op grond van de Wet financieel statuut voor het Koninklijk Huis.

Op grond van deze wet krijgen de Koningin, de Prins van Oranje en zijn echtgenote een uitkering. De overige leden van het Koninklijk Huis ontvangen geen uitkering. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op de Technische aanpassing en actualisering (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 31 505, nr 2) die door de regering is ingediend bij de Staten-Generaal en inmiddels aanvaard is door de Tweede Kamer. De ontwerpbegroting 2009 gaat uit van inwerkingtreding hiervan met ingang van l januari 2009.

Bij deze ontwerpbegroting zijn twee bijlagen opgenomen. Bijlage l bevat een overzicht van kosten die te relateren zijn aan het Koninklijk Huis. Een dergelijke bijlage is ook voorgaande jaren opgenomen bij de ontwerpbegroting van het Huis der Koningin. In overeenstemming met de toezegging van de minister-president aan de Tweede Kamer zijn de in deze bijlage opgenomen posten meer gespecificeerd en uitgebreider toegelicht. Een zeer groot deel van wat in deze bijlage 'kosten Koninklijk Huis' wordt genoemd, ware beter te betitelen als 'representatiekosten van de Nederlandse Staat'.

Overeenkomstig de toezeggingen van de minister-president zal voor de begroting van 2010 een systematiek worden ontwikkeld, waarbij uitgaven zoveel mogelijk een onderdeel gaan vormen van de begroting Huis der Koningin. Hiertoe is een stuurgroep ingesteld die onder voorzitterschap staat van oud-minister Zalm.

Eveneens in overeenstemming met de toezegging van de minister-president aan de Tweede Kamer is bij deze ontwerpbegroting een tweede bijlage opgenomen. Deze geeft een overzicht van regelingen die direct of indirect het Koninklijk Huis raken. De in ditoverzicht genoemde regelingen staan niet gelijk met het geheel aan kosten Koninklijk Huis. Dit overzicht is namelijk zeer ruim opgezet en bevat mede regelingen die het Koninklijk Huis slechts indirect of zijdelings of op een klein onderdeel raken en bevat regelingen die niet leiden tot kosten of uitgaven voor het Koninklijk Huis.

Meer informatie


* Persbericht Huis der Koningin 2009
Persbericht | 16-09-2008 | PDF document, 70 Kb