FNV KIEM: pleit voor prestatiebonus instellingen kunstensector

16/09/2008 16:35

FNV Vakcentrale

Binnen de miljoenennota wordt er onvoldoende gericht geïnvesteerd om de omwenteling naar meer marktgericht denken en werken in de kunstensector mogelijk te maken. Een alleen op de kwantiteit en kwaliteit van de op output gericht kunst- en mediabeleid zoals nu is voorgesteld, zal de regeringsdoelstellingen niet dichterbij brengen. FNV KIEM adviseert minister Plasterk dan ook de extra gereserveerde 8 ton euro te investeren in instellingen die aantoonbaar een beter arbeidsvoorwaardenbeleid voeren. Daarmee draagt de minister direct bij aan de kwaliteit van kunst.

Het aandeel van de Rijksoverheid in de financiering van de kunstensector verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Binnen de basisinfrastructuur is geregeld dat instellingen de ruimte en tijd krijgen om naar een meer marktgerichte benadering te werken (matchen van gelden). Binnen de fondsen is alleen helemaal geen geld gereserveerd om deze omslag te maken en om de sociale gevolgen van het nieuwe subsidiebeleid op te vangen.

Uit de miljoenennota blijkt nu dat minister Plasterk 800.000 euro wil reserveren om eventuele negatieve gevolgen van de omwenteling binnen de basisinfrastructuur financieel op te vangen. "Dit bedrag is te laag voor die doelstelling en bovendien stimuleert het de instellingen niet om de omwenteling te realiseren," zegt Herman Leisink van FNV KIEM.

Om de grote problemen van ondermeer vergrijzing op te vangen, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden te moderniseren zijn volgens FNV KIEM nieuwe investeringen nodig. Werknemers in de kunstensector moeten zich kunnen om-, her- en bijscholen. De sector moet dusdanig kennis van marktgericht denken opdoen tot dit leidt tot opbrengsten uit de markt. Alleen dat maakt de sector minder subsidieafhankelijk.

Deels regelt FNV KIEM dit via de nieuwe cao's die worden afgesloten in de sector. Ondermeer door tot meer vraaggerichte centra voor de kunsten te komen. Dit biedt kleine instellingen via grotere centra toegang tot professionals op het gebied van P?, communicatie en innovatie. En binnen de cao Theater staat de professionalisering van het arbeidsvoorwaardenbeleid hoog op de agenda. Maar er is meer nodig. "Wij vragen minister Plasterk daarom de reservering van de extra 8 ton euro om te zetten naar een prestatiebonus voor instellingen die aantoonbaar een beter arbeidsvoorwaardenbeleid voeren. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het stimuleert instellingen wel om de omslag te maken naar goed werkgeverschap."aldus Leisink.





http://www.fnvkiem.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/