Senternovem


12-09-2008 | Dartmouth onderzoekers verbeteren ethanolproductie uit cellulose

Een team van onderzoekers, van de Thayer School of Engineering, onder leiding van professor Lee Lynd heeft een ontdekking gedaan die van belang kan zijn voor de grootschalige productie van ethanol uit cellulosehoudende materialen. Voor het eerst heeft de groep genetisch gemanipuleerde bacteriën ingezet. Het gaat om een thermofiel organisme dat kan groeien bij hoge temperaturen.

Een thermofiel is een organisme dat gedijt bij temperaturen boven de 45 graden Celsius en in dit geval houdt de
gemodificeerde Thermoanaerobacterium saccharolyticum het zelfs uit bij temperaturen van rond de 50 graden C. De bacterie vergist het cellulose materiaal in ethanol en er komen nauwelijks andere stoffen vrij. Het een en ander blijkt uit een recentelijke publicatie van de studie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.

Lee Lynd zegt dat zijn ontdekking veel potentie heeft en een stap voorwaarts is in het onderzoek om gemakkelijk ethanol op grote schaal te produceren uit oneetbare cellulosehoudende biomassa, waaronder hout, gras, afval en diverse materialen. De ontwikkelde genetisch gemanipuleerde thermofiele bacterie heeft veel voordelen, omdat het namelijk de dure cellulose enzymen die gewoonlijk voor de productie van ethanol in gebruik zijn, kan aanvullen. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op.