Senternovem


10-09-2008 | FP7 roept op tot indiening van biobrandstofvoorstellen

De Europese Commissie (EC) nodigt, vanaf 3 september 2008, partijen en consortia uit om voorstellen in te dienen voor het zevende kaderprogramma (FP7). Het GAVe-team heeft als service speciaal gekeken naar de biobrandstoffenmogelijkheden binnen diverse calls.

Het thema van FP7 is "De antwoorden van morgen beginnen vandaag" en binnen de EU het belangrijkste financieringsinstrument voor onderzoek. Er zit in totaal 50,5 miljard Euro in kas en het programma is van toepassing van 2007 tot 2013. Als grondbeginsel gebruikt de EC de volgende slagzin "Belangrijke onderzoeksthem's samen aanpakken', waarmee zij consortiavorming weer een hoge prioriteit geven.

Kijkend naar de onderwerpen zoals voertuigtechniek, biomassa voor en biobrandstoffen zijn binnen diverse thema's voorstellen in te dienen:

A. Voedsel, Landbouw en Biotechnologie, hieronder vallen activiteiten zoals: onderzoek van de biowetenschappen en biotechnologie wat betreft duurzame nonfood producten en processen zullen verbeterde oogsten en boshulpbronnen, voedervoorraden, maritieme producten in de hand werken. Ook biomassatechnologieën voor energie en milieu zullen worden ontwikkeld, evenals hoogwaardige producten zoals materialen en chemicaliën (indien calls betreffende deze onderwerpen openstaan dan zijn ze hier te vinden)

B. Energie, de activiteiten zijn:

Hydrogene- en brandstofcellen: voor 2009 moeten de onderwerpen van deze activiteit nog worden vastgesteld door het Joint Technology Initiative (JTI) op het gebied van brandstofcellen en waterstof (artikel 171 -indien calls betreffende deze onderwerpen openstaan dan zijn ze hier te vinden)

Hernieuwbare brandstofproductie, diverse richtingen zijn geÏdentificeerd voor deze call, namelijk:


- ENERGY.2009.3.2.1: Algen en andere niet-voedings aquatische biomassa als grondstof voor 2e generatie biobrandstoffen biobrandstoffen


- ENERGY.2009.3.2.2: Biologisch afval als grondstof voor de 2e generatie


- ENERGY.2009.3.7.1: Steun aan de coördinatie van activiteiten van stakeholders op het gebied van de biobrandstoffen


- ENERGY.2009.3.3.1: Duurzame bioraffinaderijen


- ENERGY.2009.3.3.2: Verbetering van de informatie uitwisseling, en kruisbestuiving tussen projecten op het gebied van bioraffinaderijen

Voor meer info klik hier

C. Transport, de activiteiten zijn (indien calls betreffende deze onderwerpen openstaan dan zijn ze hier te vinden):

Luchtvaart en luchttransport

Duurzaam oppervlaktetransport

LET OP: dit is geen compleet overzicht en het kan zijn dat niet alle relevante calls benoemd zijn. De auteurs kunnen hier niet voor verantwoordelijk worden gesteld