Senternovem


12-09-2008 | Zweeds BioDME-project van start

In de tweede week van september is het Zweedse BioDME-project met een kick-off tijdens het 2de Solander symposium in Piteå van start gegaan. Onderzoekers willen met het BioDME-project aantonen dat de productie van milieuvriendelijke synthetische biobrandstoffen uit ligno-cellulose-biomassa op industriële schaal mogelijk is.

Het projectteam wil met deze demonstratie dimethylether (DME) produceren uit black liquor. Black liquor is vooral bekend als bijproduct uit het Kraft-proces dat ontstaat bij de productie van papierpulp. Black liquor is een waterige oplossing van lignine-residuen, hemicellulose-fragmenten en andere anorganische chemicaliën die voor de papierproductie nodig zijn.

Om vast te stellen of de bio-DME commerciële mogelijkheden heeft en de technische normen kan halen, zal de brandstof in een vloot van 14 Volvo vrachtauto's getest worden.

De projectpartners zijn Chemrec, Delphi Diesel Systems, Energy Technology Center (ETC), Haldor Topsoe, Preem Petroleum, Total en de Volvo Group. Deze laatste is de coördinator van het project.

Het project is gefinancierd door de partners van het consortium, het zevende EU-kaderprogramma (FP7) en het Zweedse Energie Agentschap. De totaal geraamde kosten bedragen ongeveer 28 miljoen euro.