Ministerie van Algemene Zaken

Begroting Algemene Zaken voor 2009


Persbericht | 16-09-2008

Het ministerie van Algemene Zaken gaat in 2009 voort met uitvoering geven aan de verbetering van de rijksdienst.

Het gaat dan om de invulling van zijn deel van de afslanking, het verder uitwerken van interdepartementale samenwerking rond communicatie en voorlichting en het vanuit de WRR bijdragen aan voorstellen voor een gestroomlijnd kennis- en adviesstelsel.

Minister-president

De minister-president zal bijzondere aandacht blijven besteden aan een aantal thema's uit het Beleidsprogramma, te weten (1) concurrerende en ondernemende economie (mede door innovatie en ten behoeve van duurzaamheid), (2) de Nederlandse positie in Europees verband en in internationaal verband en (3) respect. Tevens wordt door de minister-president meer in algemene zin aandacht besteed aan de uitvoering van het Beleidsprogramma en aan de verantwoording daarover. De Europese agenda, waaronder de bijeenkomsten van de Europese Raad, blijven onverminderd prioriteit hebben. Tevens zal de minister-president als voorzitter van de Rijksministerraad betrokken zijn bij de voortgang van de bestuurlijke herinrichting van de Nederlandse Antillen (het z.g. rondetafelconferentieproces).

Communicatiebeleid

In 2009 zal de interdepartementale samenwerking op het gebied van de communicatie zich met name richten op meer eenheid in de presentatie van de rijksoverheid. Zo heeft het projectteam l Logo de rijksbrede huisstijl in 2008 ingevoerd en wordt dat project in 2011 afgerond. De massamediale campagnes zullen in meer thematische samenhang worden gevoerd en in aantal teruggebracht tot maximaal 20. De coproducties worden vanaf 2009 beëindigd. Het project ONS (Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl) werkt aan het bundelen van communicatieactiviteiten in gemeenschappelijke diensten: internet, rijksbrede interne communicatiemiddelen, nieuwsdiensten en communicatieadvies.

WRR

In het najaar van 2008 wordt een werkprogramma gepresenteerd voor de komende 2 a 2,5 jaar. Mede naar aanleiding van de evaluatie van de vorige raad door de commissie Van Rooy eind 2007, zal internationalisering een belangrijke plaats innemen als het gaat om de voorbereiding van de afzonderlijke adviezen, de onderwerpkeuze en het uitbreiden van het algemene internationale netwerk.

Meer informatie


* Persbericht begroting AZ 2009
Persbericht | 16-09-2008 | PDF document, 71 Kb