Bond van Nederlandse Architecten

Dinsdag, 16 september 2008

Gevolgen miljoenennota voor architecten/ondernemers

Het kabinet voorspelt in de miljoenennota een afzwakking van de economie. Een afname van investeringen, minder consumptie, en een stijgende inflatie zullen weerslag hebben op de economische groei. Voor de bouw verwacht het kabinet een positieve uitzondering. Als voorloper in het bouwproces voelt de architectenbranche echter de gevolgen van de zwakke economie als eerste. De architectenbranche staat dan ook onder druk. Het kabinet steekt sterk in op maatregelen die gunstig zijn voor ondernemers. Een deel van deze maatregelen pakt positief uit voor de architectenbureaus. Ruimtelijke kwaliteit krijgt serieuze aandacht van het kabinet.

Sombere economische verwachtingen voor 2009
Het kabinet verwacht in 2009 een teruggang in de economische groei naar 1,25%. In 2008 ligt dit percentage nog op 2,25%. Ook de investeringen nemen naar verwachting sterk af. Er wordt rekening gehouden met een afname van 2,75%. In 2008 is er sprake van een groei van 4,75%. De verwachte consumptiegroei ligt in 2009 op slechts 1%, daar waar dat in 2008 nog 2% is. De verwachtingen voor 2009 ten aanzien van de inflatie zijn met 3,25% weinig rooskleurig. Voor Nederland is een inflatie van deze omvang bijzonder hoog.

Arbeidsmarkt verder onder druk
De banengroei stagneert. De arbeidsproductiviteit zal naar verwachting dalen, terwijl de loonkosten zullen stijgen. MKB Nederland verwacht dat werkgevers minder werknemers zullen aannemen en meer zzp-ers inhuren.

Bouw positieve uitzondering
Ondernemers in het midden en kleinbedrijf zien hun winst (voor belasting) in 2009 met gemiddeld 3% stijgen. Dit is een lichte achteruitgang in relatie tot 2008. Voor 2008 verwacht het Economisch Instituut voor Midden en Klein Bedrijf (EIM), waar het kabinet zich op baseert, een stijging met 3,25%. In 2007 stegen de winsten met gemiddeld 8%. De vette jaren lijken voorbij. Een positieve uitzondering hierop is de bouwsector met een verwachte winstgroei van 8,25%. Hoewel de architectenbranche deel uitmaakt van de bouw, is het onzeker of deze verwachte winstgroei ook voor architecten opgaat. Uit andere recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de omzet in de architectenbranche onder druk staat en dat er zorg is over de orderportefeuille.

Kabinet stimuleert ondernemerschap
Het kabinet presenteert in antwoord op bovenstaande verwachtingen een flink aantal maatregelen. Om de stijging van de loonkosten te beperken komt het kabinet met een eenmalige verlaging van de inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage aan de zorgverzekeringswet van 7,2% tot 6,9%. Daarnaast verlaagt het kabinet de kosten voor personeel door de ww-premie voor werkgevers te verlagen van 4,75% naar 4,25%. Voor werknemers zet het kabinet de premie op nul. De daling van de ww-premie is wel aan de voorwaarde gekoppeld dat de lonen niet meer dan de inflatie stijgen.

Het ondernemerschap voor kleine en middelgrote bedrijven wordt gestimuleerd. Directeur-grootaandeelhouders betalen voortaan 20% belasting over de eerste EUR250.000 winst, terwijl dit nu over de eerste EUR40.000 moet. De gemiddelde winst per bureau in de architectenbranche ligt op EUR55.000 (BVO, boekjaar 2006). Deze verlaging van de vennootschapsbelasting pakt dus vooral voor de grotere bureaus in de architectenbranche voordelig uit. Het kabinet geeft verder een grotere groep ondernemers de gelegenheid de verplichte BTW aangifte voortaan per kwartaal te doen, in plaats van maandelijks. Het maximum bedrag waarvoor dit geldt wordt ruim verdubbeld van EUR7.000 naar EUR15.000. Deze maatregel is vooral voor kleinere bureaus interessant.

Dat het kabinet de BTW niet verhoogt, was al bekend. Het kabinet presenteert verder een groot aantal plannen voor een hogere arbeidsparticipatie. De focus ligt daarbij sterk op het in dienst nemen van langdurig werklozen en het stimuleren om (meer) te gaan werken. Deze maatregelen zullen echter weinig impact hebben op de architectenbranche. Een maatregel die interessant kan zijn betreft de korting op de ww- en arbeidsongeschiktheidpremies van EUR2.700 gedurende drie jaar, voor die werkgevers die een medewerker van 62 jaar en ouder in dienst houden.

Administratieve druk voor de ondernemer
Het kabinet belooft opnieuw een administratieve lastenverlichting, zonder daarover heel concreet te worden.

Ruimtelijke kwaliteit krijgt serieuze aandacht
Het kabinet beoogt een duurzame samenleving, waarin de leefomgeving duurzaam op orde is. We moeten spaarzamer omgaan met energie en grondstoffen en oog hebben voor behoud en ontwikkeling van karakteristieke Nederlandse steden, landschap en natuurgebieden. Met het werkprogramma Schoon en Zuinig wil het kabinet bereiken dat Nederland in 2020 een van de meest efficiënte en schone energievoorzieningen van Europa heeft. Positief is dat het kabinet insteekt op het aanbrengen van samenhang in de ruimtelijke ontwikkeling. De BNA bepleit steeds dat ruimtelijke kwaliteit niet bereikt kan worden door een verkokerde aanpak; ruimtelijke kwaliteit vereist een integrale aanpak. In het kader van Mooi Nederland richt het kabinet zich onder meer op het verminderen van de verrommeling van Nederland, grootschalige stedelijke ingrepen (transformatie) en het hergebruik van bedrijventerreinen. De nieuwe Architectuurnota, die binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld, agendeert in dit kader terecht het belang van creatieve ontwerpen om de kwaliteit te waarborgen. De BNA mist in de plannen oog voor de gevolgen van de krimp in Nederland. De BNA signaleert opnieuw dat veel verantwoordelijkheden bij lagere overheden worden gelegd. Momenteel luidt de BNA de alarmklok over de veelheid aan taken van de lagere overheden en het ontbreken van de daarvoor vereiste kwaliteit en capaciteit.