Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum 16 september 2008

Reactie NVB op de Rijksbegroting 2009

Banken willen meer doortastendheid van kabinet in 2009

Banken hebben begrip voor de veilige koers die het kabinet in het huidige lastige economische klimaat heeft gekozen, maar constateren dat deze veilige koers helaas ook een lager ambitieniveau met zich meebrengt. Hierdoor mist het kabinet de doortastendheid om de internationale positie van Nederland te versterken.

Het niet door laten gaan van de BTW verhoging en de eerdere verlaging van de Vpb zijn beslissingen die het bedrijfsleven ten goede komen, aldus NVB voorzitter Boele Staal. Op een aantal andere terreinen wordt echter weinig vaart gemaakt met het invoeren van concrete verbeteringen. Een moeilijk economisch klimaat betekent dat er extra gelet moet worden op het vestigingsklimaat, administratieve lastendruk, veiligheid en de kwaliteit van regelgeving.

Zo moet de BTW op uitbestede betalingsverkeerdiensten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Nederland staat nu op achterstand ten opzichte van een aantal andere landen binnen de Europese Unie die geen of een lagere BTW op de financiële dienstverlening kennen. Ook de BTW op vermogensbeheer zit financiële instellingen dwars.

Administratieve lastendrukverlaging is één van de kernpunten van dit kabinet. De NVB roept het kabinet op om hierbij nog zorgvuldiger naar de kosten en baten voor marktpartijen te kijken. Hierdoor kunnen besluiten worden genomen op basis van inzicht in de financiële consequenties voor marktpartijen. Dit geldt eens te meer als het gaat om regelgeving die ons internationaal op een achterstand zet.

Net als vorig jaar pleiten de banken voor aanpassing van de levensloopregeling. Deze regeling slaat op dit moment onvoldoende aan. Samen met het kabinet wil de NVB graag kijken naar onder meer uitbreiding van de opnamemogelijkheden en een hogere fiscale aftrek.

De banken juichen toe dat er een sectorale wet voor het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) door de financiële sector wordt gemaakt. Met het gebruik van het BSN kunnen banken de kwaliteit van de klantregistratie optimaliseren, zodat cliënten tijdig benaderd kunnen worden en er minder oninbare vorderingen van onvindbare cliënten ontstaan. Zo kunnen banken probleemschulden sneller aanpakken. De invoering van deze wet moet zo snel mogelijk plaatsvinden.

Banken investeren fors in de beveiliging van internetbankieren en lichten zelf consumenten voor over de gevaren van internet met de campagne www.3xkloppen.nl. De banken zijn daarom verheugd dat dit kabinet ook inzet op meer criminaliteit- en fraudebestrijding. Een veilige betalingsomgeving voor de consument blijft ook in 2009 prioriteit.


-----------------------------