Provincie Utrecht

IPC stelt herindelingsontwerp voor het Valleigebied vast

16-9-2008 -

De Inter Provinciale Commissie (IPC) van Utrecht en Gelderland heeft op 10 september 2008 het herindelingontwerp vastgesteld. De IPC stelt voor om de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg samen te voegen tot één Utrechtse gemeente. Daarnaast wordt een aantal correcties van gemeentegrenzen voorgesteld. Dit is de uitkomst van de fase van het open overleg met de betrokken gemeenten en het onderzoek naar de verschillende (samenwerkings-)varianten. Het herindelingontwerp wordt aan de colleges van B&W van de betrokken gemeenten gezonden voor de ter inzage legging.

De IPC, bestaande uit gedeputeerden van Gelderland en Utrecht zijn een gemeentelijke herindelingsprocedure gestart voor het Valleigebied. Scherpenzeel en Woudenberg pleiten voor één nieuwe gemeente bestaande uit Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Renswoude is voor zelfstandigheid. Mocht op termijn versterking van de bestuurskracht nodig zijn, dan gaat haar voorkeur uit naar samenwerking volgens het model Ten Boer. En het op termijn realiseren van de vorming van één grote Valleigemeente met deelgemeenten waaronder Renswoude. Al deze varianten voor duurzame versterking van de bestuurskracht zijn door de IPC onderzocht. Bij dit onderzoek zijn ook de buurgemeenten Veenendaal, Barneveld en Utrechtse Heuvelrug geclausuleerd betrokken. De IPC heeft met al deze gemeenten uitgebreid gesproken.

Het herindelingsontwerp Valleigebied ligt vanaf 19 september tot en met 14 november 2008 voor een ieder ter inzage in de gemeentehuizen en de provinciehuizen. Het herindelingsontwerp is vanaf die datum ook te downloaden via www.valleigebied.nl. De gemeenteraden hebben drie maanden de tijd om hun zienswijze op het ontwerp in te dienen bij de IPC.

Het IPC organiseert in oktober en november drie informatiebijeenkomsten in het gebied. Deze bijeenkomsten worden in de huis-aan-huisbladen bekend gemaakt. Tijdens deze bijeenkomsten geeft de IPC een toelichting op het herindelingsvoorstel, de gemeentelijke grenscorrecties en kunnen belangstellenden vragen stellen.

De ingekomen zienswijzen worden verwerkt en opgenomen in het ontwerp-herindelingsadvies. Het ontwerp-herindelingsadvies wordt door de IPC in januari 2009 opgesteld. Daarna wordt het advies voor behandeling en ter vaststelling aan de verschillende statencommissies en de beide Provinciale Staten gezonden (maart-april 2009). Het vastgestelde herindelingsadvies wordt gezonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en dan volgt de parlementaire behandeling. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2011.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 258 2153