Provincie Utrecht

GS Utrecht: `Regering erkent regierol provincie'

16-9-2008 -

College positief over Miljoenennota, maar plaatst ook kritische kanttekeningen

De Rijksbegroting 2009, die het Kabinet vandaag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, plaatst de provincie in een méér sturende rol. Dit levert de komende jaren kansen op in de regie op met name de jeugdzorg en bij de regionale planning van bedrijventerreinen. Utrecht staat bovendien goed op de politieke agenda van het Rijk, als het gaat om twee zaken die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van de provincie: verbetering van de bereikbaarheid en nieuwbouw van voldoende woningen.

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht ziet in de Miljoenennota vooral een erkenning van afspraken die eerder met het Rijk zijn gemaakt, waardoor de provincie met meer armslag haar werk kan doen. Zo heeft de provincie als regisseur van de jeugdzorg voordeel bij de vandaag door het kabinet aangekondigde bundeling van geld voor het provinciale bureau Jeugdzorg en voor het jeugdzorgaanbod. Het levert een meer doelmatige inzet van de middelen op, waardoor - met extra inspanningen door de jeugdzorg zelf - drie procent meer jongeren geholpen worden. Het kabinet volgt daarmee het spoor dat onlangs is ingezet, toen een landelijk akkoord werd bereikt met alle provincies en de zorgaanbieders.

"Rijk moet lat financieel hoger leggen"
Behalve bundeling van middelen is het ook belangrijk dat de kwaliteit van de jeugdzorg zelf op een hoger plan wordt getild. Een structuurdiscussie, zoals die nu in de Tweede Kamer wordt gevoerd over de rol van de verschillende overheden in de jeugdzorg, levert voornamelijk negatieve energie op en een verkwisting van kostbare tijd. Het leidt af van waar het feitelijk om gaat, namelijk dat Utrechtse jongeren met problemen sneller en beter geholpen worden. Om dat mogelijk te maken, is het niet alleen nodig dat de provincie haar regierol kan waarmaken maar ook dat het Rijk de lat financieel hoger legt en haar investeringen in de jeugdzorg intensiveert, aldus GS.

Meer informatie: Rens Oosthoek, telefoon 030 258 3196