Gemeente Lelystad

Aanscherping controle fraude door toezichthouders

De gemeente Lelystad werkt actief aan het bestrijden en voorkomen van fraude en misbruik van inkomensvoorzieningen.

Besparing

De afgelopen jaren is veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van instrumenten en werkwijzen om fraude te voorkomen, op te sporen en te bestraffen. Dit werpt vruchten af, want jaarlijks wordt hierdoor fors bespaard op uitkeringslasten. Het college heeft nu besloten om de preventiemedewerkers die zich bezighouden met fraudebestrijding aan te wijzen als toezichthouders. Deze preventiemedewerkers krijgen hierdoor ruimere bevoegdheden, die bovendien duidelijk zijn omschreven in de wet.

Controles

Toezichthouders zijn bevoegd om te controleren of mensen zich houden aan de wet- en regelgeving. Een voorbeeld van verruiming van bevoegdheden is dat toezichthouders het terrein en het pand van een bedrijf mogen betreden als er een vermoeden bestaat dat iemand met een bijstandsuitkering daar zwart werk verricht.

Ook zijn toezichthouders bevoegd om de administratie van dat bedrijf te kopiëren of, als dat ter plekke niet mogelijk is, deze voor korte tijd mee te nemen. Voorheen mochten de preventiemedewerkers het terrein en het pand van een werkgever namelijk niet betreden. Door de aanwijzing krijgen de preventiemedewerkers dus meer mogelijkheden om fraude op te sporen, daarmee kan dus nog effectiever worden opgetreden.

Mensen die graag willen weten wat de bevoegdheden van toezichthouders zijn, kunnen dit nalezen in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De aanwijzing van de preventiemedewerkers vindt plaats met ingang van 1 oktober 2008.

Feiten en cijfers


* De gemeente Lelystad werkt actief aan het bestrijden van fraude. In het eerste half jaar van 2008 zijn er bijvoorbeeld 22 bijstandsuitkeringen beëindigd en 29 aanvragen voor bijstand afgewezen of buiten behandeling gelaten. De besparing voor de gemeente Lelystad in het eerste halfjaar van 2008 bedraagt daarmee ruim 230.000,-.

* Bij fraude wordt de ten onrechte ontvangen uitkering altijd volledig teruggevorderd. In gevallen waarin het fraudebedrag boven de 6.000,- uitkomt wordt daarbij de Sociale Recherche Flevoland ingeschakeld, wat kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. De Sociale Recherche Flevoland onderzoekt verdenkingen van bijstandsfraude voor de gemeenten Lelystad, Almere, de Noordoostpolder en Urk. In het tweede kwartaal van 2008 kwam de SRF een\ recordbedrag van 954.409,- op het spoor.
* Opvallend is dat de meeste fraude in Lelystad wordt gepleegd in de categorie woon- en leefvormfraude. Een voorbeeld van deze fraude is wanneer iemand een uitkering voor een alleenstaande ontvangt, maar samenwoont met iemand anders.

* Wat ook opvalt is dat (anonieme) tips en meldingen een belangrijke bron voor de unit Preventie zijn. In 75 % van de meldingen blijkt er daadwerkelijk sprake te zijn van fraude.

Tips en meldingen

Tips en meldingen over misbruik van bijstand kunnen zowel schriftelijk als telefonisch bij de gemeente Lelystad in worden gediend. Schriftelijke reacties kunnen gestuurd worden naar de Unit Preventie van de Afdeling Werk & Inkomen, postbus 91, 8200 AB in Lelystad. Het nummer van de tiplijn is 0320 278 756. Meldingen kunnen anoniem gedaan worden.

---