Gemeente Lelystad

Investering van 2,5 miljoen euro in uitvoering waterplan

De gemeente Lelystad investeert in de periode tot 2012 ongeveer 2,5 miljoen euro in verbetering van de waterkwaliteit en oeverbescherming van de Lelystadse wateren.

Het college heeft daarvoor een kredietvoorstel bij de gemeenteraad ingediend. Voor een bedrag van 765.000,- kan Lelystad aanspraak maken op een Synergiesubsidie voor de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Maatregelen

De maatregelen bestaan uit de omvorming van harde beschoeiingen naar natuurvriendelijke oevers, die het verblijf voor vlinders, vogels en andere diersoorten aantrekkelijker maken. Ook worden maatregelen genomen ter verbetering van de Zuigerplas. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de belangrijkste maatregelen zoals opgenomen in het door de gemeenteraad reeds goedgekeurde Waterplan.

Zuigerplas

Het bestaande Zuigerplasgemaal dat de waterstand en waterkwaliteit voor de gehele stad regelt, dateert uit de jaren 70 en is aan vervanging toe. Verder investeert de gemeente in de verbetering van de oevers van de plas.

De aanleg van een nieuw gemaal en verbetering van de oevers door de gemeente Lelystad sluit aan op de plannen van Staatsbosbeheer voor een opknapbeurt voor het gehele Zuigerplasbos. Zo werken beide partijen samen aan een mooier bos.

Vistrappen

Tevens zullen zogenoemde vistrappen bij stuwen aan de rand van de stad worden aangelegd. Dit levert een betere toegankelijkheid op van de grachten voor vis uit de omgeving en omgekeerd.\
---