Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

stapel met nieuw medicijnbeleid

Klink loopt te hard van stapel met nieuw medicijnbeleid


16 september 2008

Den Haag, 16 september 2008 - Er is nihil draagvlak voor het plan van minister Klink om apothekers al in 2009 met verzekeraars te laten onderhandelen over een vergoeding voor hun praktijkkosten.

Eerst moet Minister Klink waarborgen dat iedere Nederlander in de apotheek van zijn keuze terecht kan voor medicijnen en de daarbij horende voorlichting, de basiszorg waar iedere Nederlander recht op heeft. Vervolgens moet de minister waarborgen dat apotheken hun praktijkkosten kunnen dekken zodat het aantrekkelijk genoeg blijft om in een apotheek te investeren als onderneming. Tot slot moet minister Klink realiseren dat er een evenwichtige machtsverhouding komt tussen verzekeraars enerzijds en apothekers (en andere zorgverleners) anderzijds.

"Minister Klink heeft een stip op de horizon gepresenteerd, maar over de weg er naar toe tasten wij in het duister. Hij moet opnieuw met ons en de verzekeraars om de tafel om zijn plannen concreet uit te werken. Tot die tijd moeten zijn plannen in de ijskast en moet er een kostendekkend tarief voor apotheekhoudenden komen", aldus Marga van Weelden in een reactie.


---