KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

16-9-2008

Wisselende resultaten voor matchraceteam Jelle Roos

Het matchraceteam van Jelle Roos heeft afgelopen week wisselende successen geboekt. Op de Duisberg Cup (grade 3), dat verzeild werd op 6 en 7 september, werd een mooie tweede plaats in de wacht gesleept. In de zinderende finale werd nipt verloren van voormalig Duits kampioen Jan-Eike Andressen.

Op het EK Matchracen, dat gehouden werd van 10 tot en met 14 september in Moskou, kon team Roos helaas geen klinkende resultaten neerzetten. Het team, dat bestond uit Chiel de Leeuw (voordek en strategie), Floortje Hendriksen (trim en strategie), Klaartje Zuiderbaan
(grootschoot en tactiek) en Jelle Roos (stuurman en tactiek), wist daar helaas niet verder te komen dan een 15e plek.

Stuurman Jelle Roos: We hadden op beter gehoopt. Toch hoeven we ons niet te schamen voor het eindresultaat. Verreweg de meeste deelnemers zijn fulltime professionals. Daar komen wij als amateurs dus voorlopig niet aan te pas. Hoewel de wedstrijden spannend waren, trokken we meestal vlak voor de finish toch aan het kortste eind. We komen gewoon nog net wat te kort.

"Om te zorgen dat we in de toekomst wel een bepalende rol in
dergelijke evenementen kunnen spelen, zullen we het project
professioneler moeten insteken. We gaan een vast team samenstellen, dat zich komend najaar en volgend jaar geheel op het matchracen zal focussen. We zijn op zoek naar (sterke en zware) zeilers die zich hier volledig op willen richten.

Het Russische team van Eugeny Neugodnikov de eerste plaats te behalen en ontving daarvoor 13.500. Het Spaanse team van Andreas Weiller werd tweede, gevolgd door het Britse team van Nick Cherry.

Dat de competitie hevig was, bleek wel uit het feit dat tweevoudig Americas Cup zeiler Francesco Bruni, met zijn volledig professionele bemanning, niet verder wist te komen dan een teleurstellende 6e plek.

Het EK, dat dagelijks live op de Russische televisie te volgen was, werd verzeild in Ricochets. 25-voets boten, voorzien van genua en spinaker. De boten zijn beschikbaar gesteld door de organisatie en zijn zoveel als mogelijk op gelijke wijze getrimd. Om elk potentieel voordeel uit te sluiten, werd iedere ochtend opnieuw geloot wie welke wedstrijd in welke boot zou zeilen. Het prijzengeld van 55.000 is over twaalf deelnemers verdeeld.