Genieveteranen krijgen een brug voor Sudan

Defensie schenkt een militaire brug aan de congregatie van Mill Hill missionarissen. Op vrijdag 19 september overhandigt generaal majoor Marcel van den Broek, namens de minister van Defensie, de brug aan een vertegenwoordiger van de congregatie. De congregatie van Mill Hill missionarissen bouwt onder andere bruggen in Afrika om de lokale infrastructuur te verbeteren en herstellen.

De relatie tussen Defensie en Mill Hill is het feit dat veteranen van het regiment Genietroepen de bruggenbouw ter plaatse leiden en begeleiden. De overdracht vindt plaats om 14.00 uur op het terrein van het Geniemuseum bij de van Brederodekazerne in Vught. Veteranen, de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en het regiment Genietroepen zijn bij de overdracht aanwezig. Tevens wordt een telefonische verbinding tot stand gebracht met de veteranen, die al in Sudan aanwezig zijn.

De brug, een zogenaamde baileybrug, is binnen de Koninklijke Landmacht al vele jaren in gebruik. Defensie schenkt de brug, bestaande uit 50.000 kg stalen bouwelementen, uit de voormalige mobilisabele component van de Landmacht. De NCDO staat garant voor de kosten van het transport van de benodigde twee veertig voet containers van Rotterdam via Kenia naar Sudan. De feitelijke bouw van de brug vindt plaats in november 2008. De brug is al op weg naar Sudan, waardoor de overdracht symbolisch plaatsvindt met het overhandigen van een stalen baileypen. Deze pen is het koppelstuk wat de laatste twee bouwelementen van de brug in Sudan met elkaar gaat verbinden.

Sinds 2000 zijn de veteranen Harrie Brekelmans (57), Henk Schuurs (56) en Sjef Hamers (75) als bruggenbouwers actief in Sudan. Het werk is begonnen op initiatief van de, inmiddels, overleden Mill-Hill missionaris, Tjeu Haumann. Tot nu toe hebben zij al 14 bruggen gebouwd. Harrie, Henk en Sjef zien de schenking van Defensie en het NCDO als een kroon op hun jarenlange vrijwilligerswerk in Sudan. Tevens hopen alle partijen dat deze actie een voorbeeldfunctie krijgt voor het gezamenlijke project "Veteranen met een Missie" van Defensie, Veteranen Instituut en het NCDO.

Noot voor redacties (