Persbericht begroting 2009 van Economische Zaken

Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk willen dat alle ondernemers en bedrijven een steviger economische basis krijgen in een wereld die steeds meer concurrentie kent. Er wordt in het economisch beleid ingezet op de internationaal concurrerende kwaliteiten van Nederland: we gaan uit van waar we als land sterk in zijn. Daarbij wordt recht gedaan aan de verschillen tussen grote en kleine bedrijven, regio's en technologiegebieden. Drie aspecten staan het komende jaar centraal:

Meer ruimte voor bedrijven om te ondernemen en te vernieuwen


1. Bij Voorjaarsnota 2009 wordt besloten welke FES-projecten voor kennis, innovatie en onderwijs zullen worden voortgezet. Hiervoor wordt in totaal maximaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld.


2. Vanuit het Fonds Economische Structuurversterking is 125 miljoen euro extra beschikbaar om het internationale vestigingsklimaat in vier regio's te verbeteren: (Randstad Urgent, Brainport Eindhoven, Voedseltechnologie Oost-Nederland en Energieknooppunt Groningen).


3. Met de 'Groeiversneller' worden de komende vijf jaar in totaal 100 bedrijven ondersteund, om hun omzet te verhogen tot ten minste 20 miljoen euro per jaar. Het budget voor innovatiekrediet wordt verhoogd tot 40 miljoen euro.


4. In 2009 starten nieuwe innovatieprogramma's rond zorg, energie, water, onderwijs en veiligheid. Bovendien is de komende jaren 54 miljoen euro beschikbaar voor ICT-oplossingen op deze terreinen.


5. 5De uitwisseling van gegevens met de overheid wordt vergemakkelijkt door o.a. experimenten met elektronisch factureren. In 2010 moet 10 procent van de transacties al elektronisch plaatsvinden.


6. Ondernemers moeten minder het slachtoffer worden van criminaliteit. Door een impuls van 24 miljoen euro kunnen straks onder andere straatmanagers, veiligheidsscans en bijvoorbeeld bouwkundige en elektronische veiligheidsmaatregelen worden betaald.


7. Door economische missies naar opkomende markten zoals Turkije en de Golfstaten en door een sterkere promotie van kansrijke sectoren worden internationale handel en investeringen bevorderd.

Sterkere rechten voor de consument

* De Consumentenautoriteit kan de consument beter beschermen tegen bijvoorbeeld agressieve verkooppraktijken door de nieuwe Wet Oneerlijke Handelspraktijken.
* De telecom consument wordt in 2009 beter beschermd door onder meer een verbod op stilzwijgende verlenging van telecom-abonnementen, de invoering van een verplicht bel-me-niet-register en kortere wachttijden bij 0900-nummers. Daarnaast staat 2009 in het teken van het versterken van de ICT-vaardigheden van kwetsbare groepen.

Schone en zekere energie en veilige en betrouwbare telecom
* Het kabinet investeert deze kabinetsperiode 438 miljoen euro in een duurzame energiehuishouding. Er wordt o.a. geïnvesteerd in duurzame mobiliteit, groene grondstoffen, nieuw gas, duurzame elektriciteit en de kas als energiebron. De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt verhoogd met 144 miljoen euro tot 2015.
* De vergunningen voor windparken op zee worden toegekend. Hiervoor trekt het Rijk 120 miljoen euro subsidie per jaar uit.
* De Wet Onafhankelijk Netbeheer Energiebedrijven zorgt ervoor dat in 2009 en 2010 de energiebedrijven splitsen om zo meer concurrentie mogelijk te maken.
* In 2009 worden de vergunningen verdeeld van de commerciële radiostations in de AM- en FM-frequentiebanden voor de nieuwe exploitatieperiode vanaf september 2011. Daarnaast worden frequenties verdeeld voor nieuwe mobiele toepassingen, zoals mobiel breedband (2.6 Ghz veiling).

Categorieën: Economie

Bron: Ministerie van Economische Zaken