Politiebond ACP

16 september 2008

Recht op pauze bij waterpolitie (2)

Door: Riet Dedding

Vandaag was de zitting over het recht op pauze voor collega's van de waterpolitie KLPD.

De rechter heeft met name praktische vragen gesteld. Zo is gesproken over het aanmeren van de boot, de vervoersmiddelen om naar de kade te komen (denk aan het gebruik van waterscooters), de verschillende soorten tij waarmee men te maken kan hebben etc. De rechter wil op die manier een goed beeld van de praktijk krijgen voordat hij een beslissing neemt in deze zaak. De uitspraak wordt eind oktober verwacht. De ACP communiceert daarover uiteraard via de website.

Pauzeregeling KLPD
In februari jl. berichtte de ACP al dat medewerkers van het KLPD te maken hebben met een nieuwe pauzeregeling. De regeling houdt in dat iedere medewerker verplicht een half uur pauze heeft. Dit geldt niet als de aard van de werkzaamheden dat niet toelaat. Voor de medewerkers van de waterpolitie betekent dit in de praktijk dat zij een half uur langer moeten werken.

In de praktijk...
Uit onderzoek van de arbeidsinspectie blijkt dat er alleen sprake is van een pauze als de medewerker tijdens die pauze van boord kan gaan zonder uniform en dienstwapen. Het KLPD meent dat dit mogelijk is. De praktijk is echter anders. Het is vaak niet mogelijk en/of wenselijk om de boot onbeheerd achter te laten. Laat staan dat er voldoende gelegenheid is op de boot om je om te kleden en je wapen veilig op te bergen.

ACP-leden
Bij de waterpolitie KLPD werken zo'n 300 mensen, waarvan ongeveer een derde lid is van de ACP. De uitspraak van de rechter in deze civiele procedure geldt uiteraard voor iedere medewerker (vakbondslid of niet).

---