Ambities kabinet goed uitwerking moet beter

16/09/2008 17:52

CNV Publieke Zaak

CNV Publieke Zaak is positief over de ambities van het kabinet als het gaat om bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de zorg, het stroomlijnen van de jeugdzorg en het beschermen van personeel in de publieke sector. Maar de plannen zijn CNV Publieke Zaak niet concreet genoeg en er is voor medewerkers niet genoeg duidelijkheid.

CNV Publieke Zaak vindt het goed dat het kabinet stappen wil nemen om agressie tegen medewerkers in de publieke sector, zoals ambulancemedewerkers, te verminderen. Toch vinden wij vijftien procent minder incidenten in deze kabinetsperiode echt veel te mager. Ambulancepersoneel is wel wat gewend, maar bepaald gedrag kunnen we als samenleving niet tolereren, dat moet gewoon naar nul, zo vindt Paul Koeslag.

Zorg

Wat de zorg betreft is CNV Publieke Zaak positief over de ambities van het kabinet. Bijvoorbeeld als het gaat om innovatie, het toegankelijker maken van de zorg, meer aandacht voor kwaliteit en de keuzevrijheid van mensen voor de zorg die ze wensen. De zorg is zo goed als de zorgverlener die het werk doet. Is er ruimte om personeel meer te scholen, de inkomsten te verhogen en de werkdruk te verminderen? We missen hoe dit concreet ingevuld gaat worden. Het bieden van inzicht in de kwaliteit en de kwaliteitsverbetering in de zorg is belangrijk. Essentieel is dat het personeel invloed kan uitoefenen bij het opstellen van de kwaliteitsnormen. Wij doen dit bijvoorbeeld door het project Slimmer werken in de zorg waarin medewerkers zelf met innovatieve ideeën komen, zegt Paul Koeslag.

De plannen om de jeugdzorg beter te stroomlijnen vindt CNV Publieke Zaak positief. Het personeel in de jeugdzorg kan door de intensievere samenwerking jeugd beter en sneller helpen.

Wat de kinderopvang betreft is CNV Publieke Zaak van mening dat er meer ingezet moet worden op professionaliteit. Ouders die (meer) willen participeren op de arbeidsmarkt hebben behoefte aan een plek waar hun kinderen professioneel verzorgd worden.

Overheid

Om burgers beter zicht te laten krijgen op wat zij van de overheid kunnen verwachten, wil het kabinet de Code goed bestuur in het leven roepen. Een goed initiatief, aldus CNV Publieke Zaak voorzitter Paul Koeslag, maar wij willen wel dat de ambtenaren betrokken worden bij het opstellen van deze code. Het gaat hier over hun beroepsinhoud.

CNV Publieke Zaak vindt het jammer dat de wachtlijsten in de Sociale Werkvoorziening niet op korte termijn worden aangepakt. De aandacht voor het aan het werk helpen van deze groep is wat CNV Publieke Zaak betreft onvoldoende. De overheid als werkgever wil tot 2011 slechts 100 mensen uit de sociale werkvoorziening en 150 jongehandicapten in dienst nemen, dat is 0,002 procent. Wat ons betreft veel te weinig, aldus voorzitter Paul Koeslag. En de overheid heeft wat dit betreft ook een voorbeeldfunctie.





http://www.mijnvakbond.nl