Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS redt de wereld. One Day's Work officieel van start.

Vrijdag hebben de leden van het LAKS een project van Buenosdias, een organisatie die straatkinderen in Guatamala helpt, verkozen als eerste ODW-doel. In andere landen is One Day's Work al jaren een succes; in Nederland wordt het nu door het LAKS geïntroduceerd. Scholieren gaan bij One Day's Work één dag aan het werk voor een goed doel. Tevens biedt het LAKS met ODW een goed alternatief ter invulling van de, vaak slecht uitgevoerde, maatschappelijke stage. "Na het kiezen van het goede doel kan One day's Work eindelijk echt van start gaan!" aldus LAKS-bestuurslid Emiel Willms.

Binnen One Day's Work zullen scholieren lessen volgen over ontwikkelingshulp en de millenniumdoelen. Een scholenteam zal themadagen en actie organiseren. Tijdens de landelijke actiedag in maart 2009 werken de deelnemers één dag om geld in te zamelen voor straatkinderen in Guatamala. Een commissie bestaande uit Jan Pronk, Mathilde van den Brink en Sanne van Keulen stelde eerder een voorselectie samen uit de vele binnengekomen projecten. Nu het goede doel voor 2009 bekend is kunnen scholieren en scholen hiermee aan de slag.

Het LAKS start One Day's Work om een impuls te geven aan burgerschapsvorming in het voortgezet onderwijs, wat nu binnen de maatschappelijke stage vorm krijgt. Eerder al constateerde het LAKS dat de maatschappelijke stage nu vaak nog erg slecht wordt ingevuld. Met One Day's Work hoopt zij een mooi alternatief te bieden. Overigens is het niet de dag werk die als maatschappelijke stage geldt, maar deelname aan het organiserende scholenteam.

Scholen kunnen zich bij het LAKS aanmelden om deel te nemen aan One Day's Work. Dit kan ook via de nieuwe website die deze week zal worden gelanceerd. Op deze website kunnen scholen een eigen profiel bijhouden over hun themadagen en acties. Bovendien vinden docenten er het gratis lesmateriaal waarvan ze voor ODW gebruik kunnen maken.

One Day's Work loopt al jaren in Scandinavië, Duitsland en de VS. Ook daar werd het project veelal opgezet door de scholierenorganisaties. Het LAKS volgt nu hun voorbeeld. Willms: "Het is belangrijk dat de maatschappelijke stage nu goed wordt opgezet en ook oplevert waar hij voor bedoeld is. Het LAKS wil eraan bijdragen dat scholieren om zich heen kijken, meer leren over de problemen die in de wereld spelen en natuurlijk dat zij die kunnen helpen oplossen."

Kijk voor meer informatie op www.onedayswork.nl.