Gemeente Leeuwarderadeel


Gemeenteraad op excursie naar Burgum, Leek en Haulerwijk.

16-09-2008 14:56

Op vrijdag 12 september jl. bracht een delegatie van de gemeenteraad een bezoek aan de dorpen Burgum, Leek en Haulerwijk.

In Burgum werd vooral aandacht besteed aan Hoogbouw van appartementen in een centrum van een dorp. Bij dit dorp maar ook in andere dorpen van Tytsjerksteradiel werd duidelijk dat hoogbouw heel goed in het centrum of aan een rand van een dorp mogelijk is. Uiteraard moeten de grootte van het dorp en de omvang van de hoogbouw op elkaar zijn afgestemd.

Vervolgens bracht men een bezoek de nieuwe woonwijk (in ontwikkeling) "Oostindie" in Leek.

Aan de zuidkant van het water, omsloten door de Roomsterweg, de Oostindischewijk en de weg Oostindie, verrijst een hele nieuwe woonwijk: Oostindie.
Met zo'n 1100 woningen voorziet deze wijk in de woningbehoefte van Leek. Wat de woonwens ook is, in Oostindie vindt men ongetwijfeld waarom wordt gezocht: van huur- tot koopwoningen en van appartementen tot vrijstaande villa's.
Wat alle woningen gemeen hebben is duurzaamheid. Bij de realisatie van Oostindie besteden we veel aandacht aan het behoud van landschappelijke elementen, besparing van energie, veiligheid en optimale leefbaarheid voor jong en oud. Hiermee maakt het dorp Leek dan ook een duurzame sprong zuidwaarts.

Naast woningbouw biedt Oostindie tevens plaats voor diverse voorzieningen. De Q-liner 306 heeft er een halte, wat een snelle verbinding met Groningen garandeert. Op het sportveldencomplex voetbalt VEV '69. Er zijn verschillende speelterreinen, ook dicht bij huis voor de allerkleinsten. In de centrumzone komen diverse maatschappelijke voorzieningen. En door de ruime opzet met veel groen en water biedt Oostindie royale mogelijkheden voor recreëren in de eigen wijk.

Als laatste werd afgekoerst op Haulerwijk. Daar bezocht men de 3 jaar jonge brede school "De Samensprong".

De brede school is een samenwerkingsverband van instellingen en organisaties die zich bezig houden met opvoeding en onderwijs. Alle kinderen van 0 tot 16 jaar (en hun ouders) kunnen er terecht. De brede school neemt in Haulerwijk een belangrijke plaats in. De openbare basisschool It Twaspan, de christelijke basisschool de Schalmei, peuterspeelzaal 't Kwetternest, de openbare bibliotheek, speel-o-theek De Flierefluit, Plaatselijk Belang met een tiener/jongerenruimte, Thuiszorg met het consultatiebureau, zijn in dit gebouw onder één dak gehuisvest. Naast de instellingen in het gebouw wordt er ook samengewerkt met andere organisaties, zoals gereformeerde basisschool de Rank, het Friesland College, het STIP en stichting Scala. Zo kunnen de lijnen tussen de diverse instanties heel kort zijn. De brede school werkt aan betere kansen voor kinderen uit het dorp door belangrijke en leuke voorzieningen onder één dak te brengen en samen te werken met organisaties waar dat mogelijk en wenselijk is. Binnen de brede school vinden we de volgende punten erg belangrijk:
- de doorgaande lijn in opvoeding en onderwijs;
- een integrale aanpak en samenwerking tussen instellingen;
- binnen- en buitenschoolse activiteiten voor diverse doelgroepen;
- ouders betrekken bij het onderwijs en ondersteuning bieden bij opvoedingsvragen; - een sluitend zorgsysteem .


---