Voedingcentrum


Vitamine D is geen wintervitamine

Vroeger kregen kinderen tijdens de maanden met een ârâ (september tot april) levertraan. Een vettige substantie met een vieze nasmaak én veel vitamine D. Deze vitamine is vooral goed voor de botopbouw en stevige tanden. Kinderen tot vier jaar hebben deze vitamine daarom extra nodig, niet alleen in de ârâ-maanden maar het hele jaar door. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, negroïden, senioren en nachtwerkers.

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt door de huid onder invloed van zonlicht. Ook onze voeding bevat vitamine D. Van nature komt deze voor in vette vis. Producenten voegen vitamine D toe aan halvarine, margarine, bak- en braadproducten, maar niet in olie. Als je voldoende buiten komt en deze voedingsmiddelen gebruikt, krijg je voldoende vitamine D binnen. Gebruik je bijvoorbeeld vaak olijfolie en doe je geen boter op je brood? Eet dan ten minste één keer per week vette vis en gebruik een supplement, zodat je toch voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Extra vitamine D

Sommige groepen hebben meer vitamine D nodig, zoals jonge kinderen. Bij hen kan een tekort leiden tot minder sterke botten. Vrouwen boven de 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar hebben ook extra vitamine D nodig. Op oudere leeftijd is de huid namelijk minder goed in staat zonlicht om te zetten in vitamine D. Extra vitamine D vertraagt de snelheid van botontkalking, waarmee het risico op een heupfractuur vermindert. Dit is een proces dat zich bij alle ouderen voordoet, met name bij vrouwen na de menopauze. Verder hebben mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven extra vitamine D nodig, evenals mensen met een donkere huidskleur. Laatstgenoemden maken deze minder makkelijk aan uit zonlicht.

Eet voldoende

Degenen die extra vitamine D nodig hebben, kunnen dit krijgen in de vorm van tabletten of druppels. Visolie en levertraan zijn niet precies hetzelfde. De meeste visoliepreparaten bevatten zelfs geen vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid hangt af van de leeftijd en het geslacht. Uiteraard kan bij iedereen een tekort optreden, bijvoorbeeld omdat je te weinig eet. Het is daarom wel belangrijk voldoende en gevarieerd te eten uit elk vak van de Schijf van Vijf . Op die manier zorg je ook voor voldoende calcium dat samen met vitamine D belangrijk is voor sterke botten.