Vrije Universiteit Amsterdam

De stralingstemperatuur van de aarde


* Startdatum 16-09-2008


* Tijd13.45


* LocatieAula


* Titel: The Radiative Temperature of the Earth at Microwave Frequencies


* PlaatsAula


* SprekerT.R.H. Holmes


* Promotordr. R.A.M. de Jeu & dr. M. Owe


* OnderdeelFaculteit der Aard- en levenswetenschappen


* WetenschapsgebiedAard- en levenswetenschappen


* EvenementtypePromotie

De VU heeft in samenwerking met NASA Goddard Space Flight Center (VS) het complete historische archief aan microgolfopnames beschikbaar gesteld voor hydrologen, klimaatwetenschappers en meteorologen. Dankzij onderzoek van promovendus Thomas Holmes hebben zij nu de beschikking over een mondiale dataset van bodemvocht over de laatste dertig jaar.
Rond de aarde draaien tientallen satellieten die opnames maken van de atmosfeer, het land en het zee oppervlak. Lang niet alle gegevens die zo verzameld worden, kunnen direct worden gebruikt en wachten dus vaak jarenlang op de nodige 'vertaling' naar bruikbare fysische eenheden. De mogelijkheden van microgolven voor het bepalen van bodemvocht waren al theoretisch aangetoond in de jaren zeventig, maar de doorbraak van een algemeen toepasbare berekening is pas in de laatste jaren tot stand gekomen door gezamenlijk onderzoek van de VU en NASA. Bodemvocht is een belangrijke schakel in klimaatmodellen en wordt nu ook al door de globale meteorologische organisatie (WMO) gezien als een "emerging essential climate variable". Tot op heden waren er echter geen goede gegevens om uitspraken te doen over veranderingen van bodemvocht in tijd en ruimte. Ook studies naar de terugkoppeling van vocht tussen het land en de atmosfeer kunnen dankzij deze nieuwe dataset op een directere manier plaatsvinden. Met name in dit laatste liggen nog veel kansen voor verbetering van weers- en klimaatsmodellen.
Holmes heeft ook aangetoond dat met deze kennis de informatie die de nieuwe ESA satelliet SMOS gaat opleveren te gebruiken is voor verbetering van weersvoorspellingen. Op het Europese weercentrum (ECMWF) heeft hij gewerkt aan de algoritmes die het mogelijk moeten maken satellietbeelden van deze satelliet te integreren in één van de meest geavanceerde weersmodellen ter wereld. Verwacht wordt dat hiermee de successcore van de weersvoorspelling op de middellange termijn verhoogd kan worden.