Dienstenbond CNV

Nieuws

15 september 2008

ISP ABN AMRO/Fortis / RBS: Puzzelen met de beste oplossingen

In een constructief overleg hebben CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, De Unie en de BBV op 10 september 2008 hun voorstellen toegelicht aan Fortis en ABN AMRO. Alle bonden gebruiken het Sociaal Plan van Fortis en de Employability-cao van ABN AMRO als uitgangspunt. Daarnaast geeft elk zijn invulling hoe de werkgevers de toezegging "geen gedwongen ontslagen" waar moeten maken. Met deze mailing willen wij u op de hoogte houden van de gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Voor het Integraal Sociaal Plan (ISP) zoekt FNV Bondgenoten het ondermeer in het zoveel mogelijk intern herplaatsen van mensen door een plaatsmakersregeling, minder uitzendkrachten en -als niet direct vervangend werk aanwezig is-, een vrije keuze voor bemiddeling intern of vertrekken met een financiële regeling. Daarnaast natuurlijk een uitgebreide bemiddeling, met een `Persoonlijke Profiel Analyse', tijd om op te leiden en een goed scholingsbudget.

De Unie en de BBV hebben bovendien een aanvullende oplossing: de `reservebank'. Na het functieverlies krijgt de werkgever een jaar lang de gelegenheid om vervangend, passend werk te vinden. Vindt hij die niet, dan kan betrokkene daarna kiezen tussen vertrekken met een financiële regeling of plaatsing in de bemiddeling.

CNV Dienstenbond zoekt het in het voortdurend investeren in duurzame inzetbaarheid, preventieve mobiliteit om (mogelijke) boventalligheid te voorkomen en een adequate begeleiding van werk naar werk. Hierbij is een goede vrijwillige vertrekregeling voor plaatsmakers vrij essentieel. Om de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen, moeten zowel de OR en de Vakbonden ieder kwartaal een kwalitatieve en kwantitatieve rapportage ontvangen van het RDC over de voortgang van de begeleiding van werknemers.

Alle bonden willen een heldere en toetsbare selectiemethode, goede en controleerbare bemiddeling en een relatief vrije keuze in outplacementbureaus als betrokkenen extern herplaatst moeten worden. Daarnaast benadrukken de bonden, dat de werkgever niet mag voorselecteren voordat de integratie plaatsvindt. Ook besteden wij allen veel aandacht aan moeilijk bemiddelbare groepen, zoals de 57,5+'ers. Alle voorstellen kunt u nalezen op de websites van de diverse bonden.

Tijdens de onderhandelingen hebben de Cao Commissies, die in de zijkamer voor u de vinger aan de pols houden, uit de 4 voorstellenbrieven een eenduidig vakbondsvoorstel gemaakt. Dat hebben wij afgelopen vrijdag 12 september jl. aan de werkgever aangeboden. De werkgever weet dat we dit beschouwen als een "totaal pakket". Afspraak is dat de werkgever volgende week hierop een integrale reactie geeft.

Nieuw aan de onderhandelingstafel was de heer Bert Ferwerda van ABN AMRO als voorzitter van de werkgeversdelegatie.

Belangrijke informatie over RBS en NEWBank vindt u hierbij in een aparte info ingesloten.

Nog even dit: CNV Dienstenbond probeert zijn dienstverlening verder te professionaliseren en biedt ook de mogelijkheid om u nog sneller te voorzien van de belangrijke informatie over (de ontwikkelingen rondom) uw bedrijf via de mailservice. Een aantal van uw collega's heeft zich aangemeld voor bewuste service en hebben via de mail deze info reeds op 11 september jl. ontvangen. Wilt u ook gebruik maken van deze service, geef dan uw mailadres door aan ons secretariaat: secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl.

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info of anderszins, dan kunt u terecht bij uw bestuurders Ahmed Kansouh en Bernard-Jan de Groot via telefoonnummers:023 5651 052 (Ahmed) en 010 265 11 11 (Bernard Jan) of via e-mails:
a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl, b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl.

Het is altijd prijs met de lid-werft-lidactie van CNV Dienstenbond! Kijk voor de ledenwerfactie op www.cnvdienstenbond.nl. Maak een collega lid ook voor uw belang: meer leden = meer invloed = beter resultaat.

CNV Dienstenbond biedt het meest complete servicepakket tegen de laagst mogelijke prijs!
De ledenvoordelen op een rij:

- Gratis advies bij al uw vragen over het werk
- Gratis juridische hulp bij arbeidsconflicten
- Rechtsbijstandsverzekering privé inbegrepen!. Dat scheelt al gauw 150 euro per jaar

- Advies over uw loopbaan. Eerste gesprek gratis!
- Trainingen en cursussen (waarvan veel gratis)
- Gratis (werkgerelateerd) financieel advies
- Geregeld een ledenblad in de bus

- Actuele informatie over uw branche
Nu lid worden? Eerste drie maanden gratis!

De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.