Ingezonden persbericht


Prins Constantijn Beschermheer Stichting Studiefonds Oskar Back

Amsterdam, 16 september 2008. - Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden heeft het Beschermheerschap van de Stichting Studiefonds Oskar Back aanvaard.

Met dit Beschermheerschap wordt een langdurige band tussen de Stichting Studiefonds Oskar Back en het Koninklijk Huis bevestigd. Hare Toenmalige Koningin Juliana stelde in 1975 een Van der Seyde barokviool als aanvullende prijs in bruikleen ter beschikking. Deze bijzondere viool wordt beheerd door het Bruikleenfonds van de Stichting. Koningin Beatrix, Prins Claus, Prinses Margriet en Mr.P. van Vollenhoven woonden in de loop der jaren finales bij.

De Stichting Studiefonds Oskar Back organiseert sinds 1967 het Nationaal Vioolconcours, dat eenmaal per twee jaar in het Concertgebouw te Amsterdam wordt gehouden. Het doel van het Nationaal Vioolconcours is een bijdrage te leveren aan het beheren en in stand houden van een cultureel hoogwaardige infrastructuur in Nederland, door jonge Nederlandse violisten de mogelijkheid te bieden te excelleren en er voor te zorgen dat Nederland zijn sterke muziektraditie steeds weer voedt met nieuw talent.

Oskar Back (1879-1963) wordt beschouwd als een van de kernachtigste personen van het muziekleven in Nederland, een unieke figuur, die gedurende zijn meer dan 40-jarige activiteit als onvermoeibaar vioolpedagoog bewerkstelligde dat het vioolspel in Nederland een internationaal peil kon bereiken. Ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag werd in 1954 de Stichting Studiefonds Oskar Back opgericht ten einde financiële steun te bieden bij de opleiding van onbemiddelde begaafde violisten. Na de dood van Oskar Back nam het echtpaar Alvares Correa het initiatief tot een tweejaarlijks Nationaal Vioolconcours om zo de naam van hun bijzondere vriend voort te doen leven en tegelijkertijd het in Nederland aanwezige viooltalent op te sporen en te stimuleren.

De Stichting Studiefonds Oskar Back is vanaf 1967 financieel gesteund geweest door onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, en Wetenschappen, het Prins Bernard Cultuur Fonds, het Concertgebouw, het bedrijfsleven, en verschillende particuliere fondsen.

Het Nationaal Vioolconcours staat open voor violisten van 17 tot en met 26 jaar, die een aanbeveling van een vioolpedagoog overleggen of in het bezit zijn van een einddiploma uitvoerend musicus van één der Nederlandse instituten voor muziekvakonderwijs. De drie prijzen zijn studiebeurzen waarmee zij zich als violist en musicus muzikaal verder kunnen ontwikkelen. De eerste prijs is vernoemd naar Etiennette Alvares Correa en bedraagt ¤ 14.000. De tweede prijs bedraagt ¤ 7.000 en is vernoemd naar Elisabeth Back. Deze prijzen zijn specifiek bedoeld voor studie in het buitenland. De derde prijs (¤ 4.000) kan ook in Nederland worden besteed.

Laureaten van het Nationaal Vioolconcours waren onder meer Vera Beths, Birthe Blom, Liza Ferschtman, Janine Jansen, Joris van Rijn, Frederieke Saeijs, Tjeerd Top, Emmy Verhey, Wouter Vossen en Jaap van Zweden. De beurzen werden gebruikt voor studie in onder meer de voormalige Sovjet Unie, Israel, de Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Engeland, Canada, Nederland en Frankrijk.

De 22ste editie van het Nationaal Vioolconcours vindt plaats in 2009. De voorrondes beginnen op 24 maart in de Kleine Zaal en de finale vindt plaats op donderdag 16 april in de Grote Zaal van het Concertgebouw.


---

Voor meer inlichtingen aan redacties: Marijke van Oordt, directeur Stichting Studiefonds Oskar Back, m.vanoordt@concertgebouw.nl; tel. 06-26141242

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl