Ingezonden persbericht



Persbericht, 16 september 2008

"Bos is niet energiezuinig genoeg"

De Miljoenennota gaat ook in 2009 voorbij aan de grote potentiële energiebesparing in huishoudens. Met isolatie kan het aardgasverbruik in woningen met 35% worden verminderd, wat per huishouden neerkomt op enkele honderden euro's lastenverlaging per jaar. Dick Tommel, voorzitter van Stichting Spaar het Klimaat: "Dit is echt een gemiste kans. Goed isoleren spaart namelijk CO2, het binnenmilieu én de portemonnee. Het kabinet gaat voorbij aan uitstekende voorstellen van de markt."

Volgens de Miljoenennota ligt de uitvoering van het overheidsbeleid ten aanzien van klimaatverandering (`Schoon en Zuinig') op schema. Voor het beleid in de gebouwde omgeving trekt de Stichting Spaar het Klimaat dat in twijfel. Dick Tommel: "Eigenaren en huurders van gebouwen worden onvoldoende geprikkeld om over te gaan tot investeringen in energiebesparing. Betere regels, aantrekkelijke fiscale prikkels in combinatie met een goede voorlichting over de voordelen van gezonde, energiezuinige woningen zijn noodzakelijk."

Het kabinet wil in deze kabinetsperiode 500.000 woningen 20-30% energiezuiniger maken, de meest effectieve maatregelen ontbreken echter nog steeds. In het kader van `Meer met Minder'
- het besparingsprogramma van bouwsector en overheid ­ zijn slechts honderden woningen in 2008 aangepakt. In de komende drie jaar moeten gemiddeld ongeveer 170.000 woningen per jaar van goede isolatie worden voorzien. Hoe gaat het kabinet het tempo verhogen?

Laagrentende leningen
Isoleren vraagt om een startinvestering, die normaal gesproken binnen een paar jaar wordt terugverdiend via een lagere energierekening. Spaar Het Klimaat ziet een rente van 2 á 3 procent op een lening voor dergelijke investeringen als de meeste effectieve vorm om eigenaren en huurders te stimuleren om te investeren in besparende maatregelen. Helaas ontbreekt een concrete uitwerking, het zogenaamd revolverend fonds waar al jaren over wordt gesproken, opnieuw in de Miljoenennota.

Variabele overdrachtsbelasting
Spaar Het Klimaat ziet graag een variabele overdrachtsbelasting: hoe beter de gerealiseerde energieprestatie, hoe groter de teruggave ­via het belastingformulier- van de vooruit betaalde overdrachtsbelasting. Deze vergroening van het belastingstelsel motiveert kopers op het juiste moment te investeren in verbetering van de isolatiekwaliteit. Gemeenten zouden hun lokale belastingsstelsel, bijvoorbeeld via de onroerend zakenbelasting, kunnen gebruiken om dit effect te versterken.

Opnieuw regulerend maken van de energiebelasting
Volgens Spaar Het Klimaat moet de energiebelasting weer worden gekopppeld aan het doel waarvoor deze is geïntroduceerd: als prikkel voor minder energiegebruik. Spaar het Klimaat is ervan overtuigd dat dit een positieve invloed heeft op de Nederlandse werkgelegenheid, de kwaliteit van de uitvoering en de koopkracht van gezinnen met lage inkomens.



Ingezonden persbericht