Nationale Bank van Belgie


2008-09-15

Persbericht van de Nationale Bank aangaande de evolutie van haar personeelsbestand

De Nationale Bank meent dat het nuttig is bepaalde essentiële punten aangaande de evolutie van haar personeelsbestand in herinnering te brengen.
De Nationale Bank vermindert haar personeel sinds vele jaren. Het personeelsaantal, dat in de jaren 80 (in voltijdse equivalenten) 3000 bedroeg, is vandaag teruggebracht tot 2010. Die evolutie is sedert 1999 versneld, met een daling van meer dan 20 pct (van 2533 tot 2010). Dit is (met uitzondering van Duitsland) de grootste vermindering van alle centrale banken van het Eurosysteem. Deze inkrimping gebeurt aan de hand van meerjarenplannen die de Bank in staat stellen zich aan te passen aan de ontwikkelingen die zich voordoen in de sector van de commerciële banken, aan de Europese monetaire integratie en de nieuwe technologieën. De Nationale Bank heeft meer in het bijzonder haar vestigingennet grondig geherstructureerd. Dat werd teruggebracht van 22 vestigingen in 1999 tot 7 vandaag. Het personeelsbestand van de nationale centrale banken van het Eurosysteem loopt sterk uiteen, gaande van 200 voltijdse equivalenten in Luxemburg tot 13000 in Frankrijk. In de landen die qua grootte vergelijkbaar zijn met België (Nederland, Griekenland, Portugal) varieert het aantal tussen 1600 en 2700 werknemers. Enkel de centrale bank van Oostenrijk stelt minder dan 1000 personen tewerk, maar dat cijfer houdt geen rekening met de filialen die belast zijn met het drukken en verwerken van bankbiljetten. Vergelijkingen inzake personeelsaantallen tussen de verschillende centrale banken zijn moeilijk doordat deze instellingen op ongelijke wijze belast zijn met andere taken van algemeen belang. Deze taken zijn in het geval van de Nationale Bank van België bijzonder talrijk. Zo heeft de Nationale Bank van bij het begin haar eigen drukkerij. Ze is ook Rijkkassier, ze beheert de rekeningen en de leningen van de Staat. Ze beheert ook sinds vele jaren een Balanscentrale en een Centrale voor kredieten aan particulieren. Ze is ook een belangrijk centrum voor economische analyse en voor statistische informatie.
Gedurende de laatste 15 jaar hebben de Regering en het Parlement haar nog talrijke bijkomende taken toevertrouwd:

· in 1995, de overdracht van een groot deel van de activiteiten van het Nationaal Instituut voor de Statistiek; de Nationale Bank is daardoor de enige centrale bank die belast is met de opmaak van de nationale rekeningen;

· in 1998, de overname van de activiteiten en van het personeel van het Herdisconterings-en Waarborginstituut;

· in 2002, de uitbreiding van de centrale voor kredieten aan particulieren ( die nu een positieve centrale wordt genoemd).
Dankzij constante inspanningen in het vlak van de productiviteit vervult de Bank haar monetaire en niet monetaire opdrachten met steeds minder talrijk personeel, zonder dat de Bank echter overgaat tot ontslagen.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 Ondernemingsnummer: Nationale Bank van België n.v. 1000 Brussel www.nbb.be 0203.201.340 ­ RPR Brussel


---- --