Ingezonden persbericht


Nieuwe namen bij halve finalisten Kunstenaar van het Jaar

Nog 25 beeldend kunstenaars zijn in de race voor de eretitel Kunstenaar van het Jaar 2008. Onder hen een aantal nieuwe namen als Chris Berens, Rob Scholte en Renie Spoelstra. Onder andere Mark Manders, Kenne Grégoire en Ronald Zuurmond, verloren hun plaats in de top 25. Meer dan 20.000 stemmen bepaalden welke kunstenaars tot de 25 meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars behoren.

Galerie van Hedendaagse Kunstenaars
De honderd in brede kring meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars zijn nu bekend. Deze kunstenaars staan in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Deze galerie biedt een actueel en betrouwbaar tijdsbeeld van de waardering voor levende Nederlandse beeldend kunstenaars. De kunstenaars worden vermeld in volgorde van het aantal stemmen dat op hen is uitgebracht. De halve finalisten worden nog in alfabetische volgorde vermeld.

De verkiezing
De verkiezing vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst. Elk jaar brengen meer mensen hun stem uit. De verkiezing telt 4 stemrondes. Om en om stemmen kunstkenners en het publiek. Vandaag start de derde ronde, waarbij een panel van 100 kunstkenners uit de halve finalisten de 8 finalisten kiezen. Daarna bepaalt het publiek de nieuwe Kunstenaar van het Jaar. Dit jaar zullen in het kader van de verkiezing meer dan 40.000 stemmen worden uitgebracht.

De winnaar
De winnaar, de Kunstenaar van het Jaar 2008, wordt op 31 oktober tijdens een feestelijke avond in het Stedelijk Museum Schiedam bekend gemaakt. Dan worden ook de finalisten in de volgorde van het aantal stemmen dat elke kunstenaar heeft gekregen, bekend gemaakt. De Kunstenaar van het Jaar krijgt de BCD Travel Kunstweek prijs van 13.000 euro, waarvan 10.000 euro in contanten. Bij de avond zijn onder andere minister Plasterk (OCW) en Els Swaab (voorzitter Raad voor Cultuur) aanwezig.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Ingezonden persbericht