Ingezonden persbericht


Maritieme gigant kiest voor IFS Applications

SMIT Internationale N.V. ziet in IFS tool voor de toekomst

Eindhoven, 16 September 2008 - SMIT Internationale N.V. al, al meer dan 165 jaar werkzaam in de maritieme sector, heeft IFS Applications" gekozen als nieuw ERP-systeem. SMIT wil de bedrijfsprocessen van haar vier divisies verder optimaliseren en heeft hiervoor IFS Applications geselecteerd als ondersteunende software. De scope van het project zal de volledige vier divisies van SMIT omvatten: Harbour Towage, Terminals, Salvage en Transport & Heavy Lift. Het initiële aantal gebruikers van de software bedraagt 175 en zal toenemen tot 500.

Het selectietraject

Ruud van Oers, Manager ICT bij Smit, legt de keuze voor IFS uit: Vanuit de leverancier vond nog weinig support plaats op ons huidige, 10 jaar oude pakket en dus werd er binnen SMIT veel aangebouwd in Excel of Access. Ik vergelijk het vaak met een auto, als die 10 jaar oud is worden onderdelen moeilijk verkrijgbaar. Per januari 2009 wordt de support op ons oude pakket stopgezet, waarop wij een selectietraject zijn gestart om nieuwe software te selecteren en implementeren.

Tijdens het selectietraject kwam al snel naar voren dat IFS op de belangrijkste besliscriteria hoog scoorde. Zij bewezen uitgebreide kennis te hebben van onze bedrijfsprocessen en konden dit vervolgens met hun component gebaseerde software uitstekend vertalen naar de inrichting van het systeem , vertelt Van Oers. De uiteindelijke gebruikers zullen variëren van ex-zeevarenden tot business eindgebruikers en managers. De software moet bij dit gemêleerde gezelschap van gebruikers passen, zowel qua gebruiksgemak als interface en rapportage mogelijkheden. Tenslotte is de culturele fit een uitermate belangrijke reden geweest om IFS als business partner te kiezen. Bij SMIT heerst een echte Rotterdamse hands on mentaliteit en die vonden wij terug bij IFS.

Gefaseerde implementatie

SMIT wil op lange termijn zo veel mogelijk software vervangen door IFS Applications. Om de druk op deze operatie te verlagen is gekozen voor een gefaseerde implementatie. Tijdens de eerste fase zal het financiële systeem, het ordersysteem en het project registratie worden vervangen. Bedoeling is om in volgende fasen modules toe te voegen die de systemen voor o.a. maintenance, inkoop, tendering en CRM vervangen. Uniek is dat SMIT de eindgebruikers hierbij het tempo van de omslag laat bepalen. Nieuwe modules worden pas toegevoegd als het voorgaande systeem voldoet aan de door de eindgebruiker gestelde randvoorwaarden.

De uiteindelijke doelstelling is om IFS als wereldwijde applicatie standaard binnen de SMIT groep te gaan gebruiken.

(402 woorden)

Over Smit

SMIT heeft een traditie van meer dan 165 jaar dienstverlening in de maritieme sector. Met de combinatie van kennis, ervaring en adequaat materieel heeft SMIT een uitstekende reputatie opgebouwd in de bijna 50 locaties in de wereld waar SMIT actief is. De wereldwijde dienstverlening van SMIT richt zich voornamelijk op rederijen, producenten in de olie - en LNG industrie, verzekeraars en overheden. SMIT conformeert zich aan de hoogste standaarden op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Milieu & Kwaliteit.

De diensten van SMIT zijn ondergebracht in vier Divisies:


· Harbour Towage: havensleepdiensten en gerelateerde maritieme diensten.


· Terminals: sleepdiensten en aanverwante maritieme en management diensten aan offshore en onshore terminals.


· Salvage: berging, wrakopruiming, milieuzorg en advisering.


· Transport & Heavy Lift: chartering, pontonverhuur, zwaar transport, kust- en riviersleepvaart, zwaar hijswerk, uitvoering en ondersteuning van diverse maritieme projecten.

Over IFS

IFS is een in 1983 opgericht en beursgenoteerd bedrijf (OMX STO: IFS), dat IFS Applications" ontwikkelt, verkoopt, implementeert en onderhoudt. IFS Applications" is een volledig geïntegreerd, uit componenten bestaand ERP-systeem, gebaseerd op SOA-technologie. IFS heeft meer dan 2.000 klanten in 54 landen en 2.600 medewerkers. Het bedrijf richt zich op luchtvaart & defensie, energie- & nutssector, productiebedrijven, procesindustrie, automobielindustrie, retail & groothandel en constructie, contracten & service management.

Meer informatie over IFS is beschikbaar op www.IFSNL.com.



Ingezonden persbericht