Time : 10:10:00
Date : 16 September 2008
Sender Name: essenscia

DE JONGE BAEKELAND - Kunststofindustrie roept jongeren op om samen tewerken aan duurzame ontwikkeling

Brussel, 16 september 2008
De kunststofindustrie organiseert samen met Bio-MENS vzw (uitgever van het milieu-educatief tijdschrift MENS) een jongerenprijs voor de derde graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO en KSO). De sector doet een oproep naar jongeren om
creatief na te denken over innovatieve oplossingen voor een duurzame en schone wereld. Tijdens het event "De Jonge Baekeland" op 24 april 2009 in het Vlaams Parlement worden de beste voorstellen beloond met mooie prijzen die worden uitgereikt door de ministers Hilde Crevits en Frank Vandenbroucke.

Kunststoffen zullen de materialen van de 21e eeuw zijn. In 1907 werd door onze landgenoot Leo Baekeland de eerste kunststof Bakelite® uitgevonden. 100 jaar later leveren deze nieuwe materialen een essentiële en toenemende bijdrage tot het comfort en de levenskwaliteit van de moderne mens: gaande van veilig speelgoed tot onmisbare medische hulpmiddelen. Dankzij hun licht gewicht, grote vormgevingsvrijheid, transparantie en isolerende eigenschappen dragen zij bij tot een zuiniger gebruik van grondstoffen en energie. Kunststoffen staan niet noodzakelijk in conflict met de uitdaging van 'sustainable development', integendeel, zij kunnen een deel van de oplossing zijn.

Federplast.be vzw, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, neemt sinds halfweg 2006 deel aan 'Plan C - Vlaams Transitienetwerk Duurzaam Materialenbeheer'. Plan C is een initiatief van de OVAM. Deelnemers komen uit het bedrijfsleven, universiteiten, maatschappelijke organisaties en
overheidsinstellingen. Binnen dit netwerk heeft het 'Team Duurzame Kunststoffen' sinds begin 2007 een toekomstvisie uitgewerkt en scenario's uitgetekend om te komen tot een meer duurzame productie en gebruik van deze veelzijdige materialen. De gemeenschappelijke toekomstvisie heeft de deelnemers geïnspireerd tot het formuleren van diverse ideeën om in de praktijk te brengen. (Voor meer informatie over Plan C, zie bijlage)

De kunststofindustrie kan de transitie naar een duurzame samenleving niet alleen maken. Zij moet kunnen rekenen op de medewerking van klanten en gebruikers. De toekomst ligt bij de jongeren van vandaag. Vandaar het initiatief van Federplast.be om samen met Bio-MENS de 'Jonge Baekeland jongerenprijs' te organiseren. Deze wedstrijd spreekt de frisse creativiteit en de kritische motivatie van jongeren aan om samen na te denken over het ontwikkelen en gebruiken van meer duurzame materialen. Samen willen zij zoeken naar concrete en constructieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Vlaanderen heeft nood aan gespecialiseerde mensen (zoals ondernemers, leerkrachten, wetenschappers en ingenieurs) die een innovatieve bijdrage leveren aan een duurzame, schone en leefbare wereld voor het welzijn van iedereen. Met dit initiatief krijgen jongeren de kans om hun steentje bij te dragen.

Bij het toekennen van de laureaten wordt rekening gehouden met de studierichtingen van de leerlingen, wetenschappelijke correctheid van het ingezonden werk, aandacht voor het concept 'duurzaamheid', originaliteit, kritisch en creatief vermogen. De laureaten krijgen de kans om hun werk te komen voorstellen en verdedigen in het Vlaams Parlement en ze zullen ook geanimeerd deelnemen aan een debat met de andere deelnemers, de juryleden en genodigden. Ze worden niet alleen in de bloemetjes gezet, maar krijgen ook mooie prijzen die uitgereikt worden door de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits en de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke.

Alle informatie over de organisatie van deze jongerenprijs vindt u op www.jongebaekeland.eu